A gyógynövények saját kertünkben való termesztése nagyon jó módja annak, hogy alaposan foglalkozzunk velük, magunk szüreteljük és szaporítsuk őket. természetesen a növényeknek csak egy korlátozott száma alkalmas ilyen jellegű művelésre.
Ezeket leginkább konyhakerti növényekként ismerjük, hololtt közülük igen soknak igen jelentős gyógyhatása van. Ez is, mint oly sok minden más az életben, csak kérdésfeltevés dolga: hívjunk egy növényt fűszer- vagy konyhanövénynek, akkor ezt úgy értjük, hogy az olyan valami, ami ételeinknek egy bizonyos ízkomponenst kölcsönöz (pl. a kömény, a petrezselyem, a citromfű). Nevezzünk egy másikat gyógynövénynek, akkor ennek a definíciója: olyan növény, amelynek orvosi vagyis gyógyhatása van (pl. az orbáncfű). Ha egy növényt gyomnövénynek titulálunk, akkor az valami nem kívánatost, kellemetlent, megsemmisíteni valót jelent (pl. a nagy csalán). Hívjunk egy növényt zöldségfélének, máris beépítjük azt, például a fehér fejes káposztát, az étrendünkbe.
Ezeket leginkább konyhakerti növényekként ismerjük, hololtt közülük igen soknak igen jelentős gyógyhatása van. Ez is, mint oly sok minden más az életben, csak kérdésfeltevés dolga: hívjunk egy növényt fűszer- vagy konyhanövénynek, akkor ezt úgy értjük, hogy az olyan valami, ami ételeinknek egy bizonyos ízkomponenst kölcsönöz (pl. a kömény, a petrezselyem, a citromfű). Nevezzünk egy másikat gyógynövénynek, akkor ennek a definíciója: olyan növény, amelynek orvosi vagyis gyógyhatása van (pl. az orbáncfű). Ha egy növényt gyomnövénynek titulálunk, akkor az valami nem kívánatost, kellemetlent, megsemmisíteni valót jelent (pl. a nagy csalán). Hívjunk egy növényt zöldségfélének, máris beépítjük azt, például a fehér fejes káposztát, az étrendünkbe.
Sok növény azonban lényegében egyszerre mindegyik: fűszernövény, gyógynövény, gyom és zöldség. Jó példa erre a csalán: megszárítva, por alakban a csalánlevelek rafináltan fanyar ízt kölcsönöznek a salátaöntetnek. Az egész növény teaként vizelethajtó és salaktalanító hatású. A csalánlevelekből készült főzelék nagyon jó ízű, egyúttal kiváló vesegyógyító. A kertészek kitépik a csalánt, mert az a kert gondozatlan részében művelés nélkül is burjánzik. A gyerekek gyűlölik, mert megcsípi a lábukat, ha nyáron a réten futkároznak. Ugyanakkor éppen ez az égető fájdalom, amelyet a csalánlevelek a bőrön okoznak, gyógyító hatású. Régebben helyi terápiaként igen hatásosan alkalmazták reumatikus fájdalmak esetében: a fájó végtagot csalánnal dörzsölték és ütögették. Amelyik növény alkalmas kerti termesztésre, azt az egyes növények leírásánál jelölni fogjuk.
A gyógynövények szárítása és tárolása
Tegyük föl, hogy az érintetlen természetben csodálatosan illatozó növényeket gyűjtöttünk. Mit kezdjünk velük ezután? Ha nem használtuk fel őket frissen, akkor rendszerint megszárítjuk a növényeket. Ez a legkíméletesebb konzerválási eljárás, amelyet évezredek óta alkalmaznak. Bár a szárítással a növényből kivonjuk a vizet, a ható- és kísérőanyagok többsége mégis megőrződik. Magától értetődik, hogy a növények helyes szárítása nem is olyan egyszerű eljárás. A növényeket mindig száraz állapotban, tehát nem esős időben vagy harmattól nedvesen kell gyűjteni és árnyékban, levegős (szellős) helyen, 40 "C-nál nem magasabb hőmérsékleten kell szárítani. A közvetlen napsugárzás a növényeket kifakítja és a hatóanyagokat szétroncsolja, ezért a szárítási eljárás befejezése után a növényeket fényt át nem eresztő sötét üvegekben és tartályokban kell tárolni. A növények legjobban egy kifeszített lenvászon kendő fölé helyezett, fából készült rostán száradnak. A növényeket lazán elteregetjük és legalább két naponta óvatosan átforgatjuk. Ez a módszer előnyösebb, mintha nyalábba kötve felfüggesztenénk őket. Ez esetben ugyanis a szárak és a levelek kissé mindig megnyomódnak, ezáltal sokkal lassabban száradnak, gyakrabban penészednek vagy nagyon csúnyák lesznek. Ha a növény már „zörgősre" száradt és érintésre könnyen széttörik, akkor kézzel, ollóval vagy késsel kb. 1 centis darabokra aprítjuk. Az apró virágok és levelek esetében ez a művelet elmaradhat, ugyanakkor a szárakat, amelyek nagyon gyakran igen keménnyé válnak, igen gondosan kell feldarabolni. Természetesen a papírvékony, gyönge virágszirmok gyorsabban száradnak mint a húsos levelek, gyümölcsök és a gyökerek. A gyökereket ajánlatos szárítószekrényekben vagy sütőben kezelni, ellenkező esetben a szárítási folyamat több hétig eltarthat és nő a penészedés veszélye. A szárított növények rendszerint két évig tarthatók el, ennyi ideig lehet őket frissnek nevezni. Ha véletlenül mégsem fogyott el az egész készletünk, a régebbi füvekből még kiváló gyógynövényfürdőt lehet készíteni. A drogokat (—szárított és felaprított gyógynövények) száraz állapotban, lehetőleg légmentesen záródó edényekben kell tárolni. A porcelánból, fából és fémből készült dobozok a legalkalmasabbak erre a célra. A legjobbak azonban a sötét üvegtartályok. A műanyagból készült edényeket nem ajánljuk, ugyanis az illóolajok reakcióba lépnek velük. Az aromatartó, többrétegű papírzacskók, amelyekben pl. a fekete teát, a kávét vagy a gyógyteákat árulják, szintén alkalmasak rövid idejű tárolásra. Ezeket azonban minden alkalommal igen gondosan le kell zárni. A magunk gyűjtötte gyógynövények kezelésekor soha ne felejtsük el a zacskókra, dobozokra ráírni a növény illetve a keverék nevét, valamint a „szavatossági idő" lejártát. Egy gyógyszerész valósággal halálos bűnt követ el, ha elfelejti ráírni egy edényre vagy dobozra, hogy az mit is tartalmaz. Aki tehát bizonyos mértékig önmaga gyógyszeresze akar lenni, mindig tartsa szem előtt ezt az alapvető szabályt! Ha mérlegeljük az idő- és munkaráfordítást, a helyszükségletet, a tapasztalat szerzésre fordított energiát, akkor kiderül, hogy a magunk állal gyűjtött, szüretelt gyógynövények szárítása, feldolgozása házilag nem kifizetődő. De ez is olyasvalami, amit az ember azért csinál, mert örömét leli benne, elszórakoztatja. Természetesen sokat lehel tanulni is eközben. Ha csak felületes ismereteket akarunk szerezni a gyógynövények használatát, alkalmazását illetően, akkor mindez valóban „nem éri meg" a fáradtságot, hiszen mindenhol vannak kiváló gyógynövény-szaküzletek. A patikákban, drogériákban biztosan a legjobb minőség szerezhető be. Az itt forgalmazott gyógynövényeket ugyanis a legszigorúbb ellenőrzésnek vetik alá mind a minőség, mind a támlás tekintetében. Emellett a gyógyszerészek szakszerű tanácsadással is szolgálnak, s felhívják a figyelmet az esetleges mellékhatásokra is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése