2010. augusztus 25., szerda

Meghüléses betegségek természetes kezelése

Nátha

Az akut nátha többnyire a meghűlés első szimptómája, sok esetben pedig az egyetlen is marad. E betegségnél az orr, a homlok és az orrmelléküregek nyálkahártyáinak gyulladásával van dolgunk.
A nyálkahártyák megduzzadnak és túl sok váladékot termelnek. Az orr eldugul, a légzés nehezebbé válik, a fej­ben nyomás keletkezik. Az eddig leírt általános kezelési eljárások kiegészítéséül ajánlatos gyenge orrkenőcsöt al­kalmazni, amely az irritált nyálkahártyákat legalább ide­iglenesen megnyugtatja, és az orrjáratokat szabaddá teszi.

A kémiai orrspray kockázatai

Feltétlenül kerüljék a kémiai eredetű nátha elleni sprayket, amelyeknek gyakran drasztikus mellékhatásaik van­nak. Ezek olyan hatóanyagkomplexumot tartalmaznak, amely helyi érszűkületet idéz elő, és ennek a mechaniz­musnak a segítségével állítja le a mértéken felüli kiválasz­tódást. A probléma azonban az, hogy az orrspray által ki­váltott érszűkület a gyakorlatban nem csak az orrnyálka­hártyára korlátozódik.
A kémiai hatóanyagok elkerülhetetlenül bekerülnek a légutakba, a gyomor- és bélcsatornarendszerbe is, ahon­nan a vérkeringésbe jutva a véredények szerkezeti, azaz az egész testre kiterjedő szűkületét idézik elő. Emelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a pulzus, ez pedig súlyos meghűléses betegségek esetében lázzal kombinálva kimondottan végzetes lehet. További lehetséges mellékhatások: különböző ingertünetek és nem ritkán az ornyálkahártyák túlzott mértékű kiszáradása.
Láttunk eseteket, amikor az előbbiek következtében a szaglás és az ízlelés hosszabb időre nagymértékben káro­sodott, és a normális állapotot csak sok fáradságot igény­lő mályvainfúzumos öblítéssel lehetett helyreállítani.  Jó példa ez a hivatalos orvostudomány mechanikus, rövidlátó gondolkodásmódjára: nátha esetén az orrnyálkahártya fokozott mértékben termeli a váladékot, tehát olyan kémiai anyagot alkalmaznak lokálisan, amely a ki­választást csökkenti. Azt, hogy a lokális korlátozás gyakor­latilag lehetetlen, nem veszik figyelembe, és ártalmatlan­nak minősítik (ugyanez érvényes az antibiotikumokra is).
A természetgyógyászatban ezzel szemben sohasem kí­séreljük meg a szervezet önszabályozó mechanizmusait gúzsba kötni, hanem inkább támogatjuk működésüket.
Jelen esetben az orrnyálka termelése a baktériumoktól és vírusoktól való megtisztulását segíti elő. A természetgyógyászat kész kisebb-nagyobb kerülőutakat tenni (azaz nem specifikus ingerterápiákat alkalmazni) annak érde­kében, hogy a testet a neki megfelelő ellenreakcióra ösz­tönözze.
A drasztikus szereket alkalmazó gyorsított eljárások ugyan rendszerint közvetlenebbül és hamarabb mutat­kozó eredményre vezetnek, hosszú távon azonban gyen­gítik a szervezet ellenállóképességét.

Természetes anyagokból készült kenőcs nátha ellen

Egy jó, természetes anyagokból készült, nátha elleni ke­nőcsnek az eukaliptusz, a menta, a fenyőtű, a törpefenyőillóolajait és esetleg kámfort kell tartalmaznia. Jó hatással használható, ha a gyermekek nehéz légzés miatt nem tudnak elaludni. Csecsemők esetében, amikor a súlyos nátha különösen drámai következményekkel járhat, hi­szen sem aludni, sem szopni nem tudnak, azt ajánljuk, hogy néhány csepp eukaliptuszolajat csöpögtessenek a gyermek fejpárnájára, lepedőjére és takarójára. Az is jó megoldás, ha a gyermekágy közelében elhelyezett páro­logtatóba teszik az eukaliptuszolajat.

Mellbedörzsölés és kenőcsös kötés

Gyermekeket kb. féléves koruktól kezdve lehet gyenge mellkenőccsel bedörzsölni. Az orrkenőcshöz felhasznált, fent felsorolt illóolajokon kívül a mellbedörzsölésnél al­kalmazott kenőcs még ciprus-, kertizsálya- és levendula­olajat tartalmazhat. Alvás közben az illóolajok mérséklik az orrban a szekréciót, de baktériumölő hatást kifejtve mélyen behatolnak a hörgőkbe is, és átmelegítik az egész mellkast. A mellbedörzsölés alkalmazása a legegysze­rűbb, ám nagyon hatékony eszköz köhögés és bronchitis esetén: a páciens mellét és hátát meglehetősen vastagon bekenjük, aztán előmelegített frottírtörülközővel szoro­san beburkoljuk, vagy meleg gyapjúinget húzunk rá. A kötést éjszakára a betegen hagyjuk. Gyermekek és csecse­mők esetében ez a köhögés és a nátha egyik leghatékonyabb kezelési módja. Másnap reggel a gyermek lénye­gesenjobban érzi magát.
A csecsemők és kisgyermekek kezelése során nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak természetes és helyesen adagolt hatóanyagokat alkalmazzunk, hanem hogy a ke­nőcs vivő- és mellékanyagai is tiszta és természetes anya­gok legyenek. Erre a méhviasz és a növényi olajok a legal­kalmasabbak.
 
Inhalálás

Nátha, köhögés és hörghurut esetén a fent említett mellkenőcs nagyon hatásos inhaláló szer is lehet. Egy tál forró vízben feloldunk egy teáskanálnyit a fenti gyógyírból, fe­jünkre fürdőlepedőt terítve a tál elé ülünk, és belélegez­zük a gőzöket. Szemünket csukjuk be, hogy a forró gőz ne ingerelje. Az inhalálás ne tartson tovább 10—25 percnél. Naponta két alkalommal ismételjük meg. Meglepően jó­tékony hatású.
A nátha ugyan banális betegség, mégis nagyon elfajul­hat, ha azt nem gyógyították meg kellőképpen. Számos tengerentúli utazásunk során tapasztaltuk, hogy a ki nem kezelt melléküreggyulladás rettenetes fejfájást válthat ki a földet éréskor, mivel a fej üregeiben nem történik meg a nyomáskiegyenlítődés. A homlok- és az orrüregek króni­kus izgalmi állapota vagy a fej ezen üregeiben végbeme­nő gennyképződés a nyirok- és immunrendszer állandó zavaró tényezőivé válhatnak, és hosszú távon erős fejfájást okozhatnak. Ezért feltétlenül érdemes egy hosszan elhú­zódó náthát a lehető leggondosabban kikúrálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése