2010. augusztus 23., hétfő

Az ellenálló képesség növelése

„ Addig oltsd a tüzet, amíg még pislákol"
LEV TOLSZTOJ

Hosszú időn keresztül azt hitték az orvosok, hogy a meg­hűléses megbetegedéseknek és általában a fertőző beteg­ségeknek a baktériumok és vírusok elszaporodása az oka. Ennek következménye lett az antibiotikumokkal való visszaélés, amely az iparilag fejlett nemzeteknél, mindenekelőtt azonban az amerikai népnél helyrehozhatatlan egészségkárosodást okozott
— pl. a Candida albicans el­terjedését (ezek sarjadzó gombák, a fertőző szájpenész legfőbb kórokozói) valamint utókövetkezményként az al­lergiás megbetegedések túlzott elszaporodását. Az ellenséges mikroorganizmusok elpusztításának és távoltartásának olthatatlan vágya sok orvos és páciens tu­datában még mindig az antibiotikumokkal való vissza­éléshez vezet. Pedig ma már tudjuk, hogy távolról sem a baktériumok és vírusok jelenléte, hanem szervezetünk védekezőkészsege dönti el azt, hogy megfertőződünk és megbetegedünk-e vagy sem. Claude Bemard francia kutató, fiziológus egyébként már 100 évvel ezelőtt azt mondta: „A kórokozó semmi, a környezet a minden.'" Ami azt jelenti, hogy a kórokozó nem fontos, a talaj számít, ahol elburjánozhat.
Az AIDS és a rák korában végre eljutottunk annak fel­fedezéséhez, hogy a tartós egészségi állapot immunrend­szerünk reakcióképességétől függ.

Az emberi test immunrendszere

Testünk immunrendszere egy pontosan működő „elhárítórendszer", amely biztosítja, hogy a szervezetet ne árasszák el tartósan idegen testek és kórokozó csírák (bak­tériumok, vírusok, gombák, élősködők). Az „ellenség" nem csak kívülről támad: a test belsejében is vannak el­halt vagy elöregedett sejtek (ráksejtek), amelyeket az im­munrendszernek ki kell küszöbölnie. Immunrendsze­rünk nélkül nem tudnánk élni és nem lenne a gyógyulási és felépülési folyamat sem. Éppen ez az oka, hogy korunk legfenyegetőbb betegségei éppen azok, amelyeknél a szervezet saját „elhárítórendszere" jelentősen meggyön­gül, megrendül vagy teljesen elpusztul.
Immunrendszerünk specifikus és nemspecifikus részre oszlik. A specifikus immunrendszer jellegzetes antitestet termel egy pontosan meghatározott „betolakodó" ellen.  Mivel az immunrendszer sajátos „emlékezettel" bír és ké­pes arra, hogy egy sejtet mint testidegen ellenséget azono­sítson, az ugyanazon kórokozó által okozott ismétlődő fer­tőzés esetében azonnal ártalmatlanná tudja azt tenni. Ez az oka annak, hogy például a gyermekbetegségeket csak egyszer kapjuk meg életünk során. Az oltások is ilyen me­chanizmus alapján hatnak. Az úgynevezett aktív oltáskor legyengített kórokozókkal szándékos fertőzést okozunk, s ennek hatására meghatározott antitestek képződnek. Tudnunk kell azonban, hogy a kórokozók gyakran változ­tatni képesek szerkezetüket, így a mai kialakult antitestek „emlékezet híján" hatástalanok maradnak. Ez azonban megint nem olyan egyszerű dolog, hiszen a betegségek kórokozói között nemcsak azonnal felismerhető „kato­nák" vannak, hanem „kémek" és különleges „ügynökük" is. Ez utóbbiakhoz tartoznak a vírusok, amelyek megvál­toztatják felületüket, azaz mintegy új öltözetben jelennek meg. Igen, a vírusok a testsaját sejteket trójai falóként használják, hogy belopakodjanak a testbe és ott elszapo­rodjanak. Ezekkel a kórokozókkal szemben a specifikus immunrendszer tehetetlen. Még egy jelentős hátránya van: nagyon lassan működik. Első fertőzés esetén teljes hatását csak az ötödik — tizennegyedik nap után fejti ki.
Ha azonban a testet olyan vírusok vagy kórokozó csírák fenyegetik, amelyek — mint a meghűléses megbete- gedések esetében — a betegséget csak a fertőzés után 18— 48 órával robbantják ki, akkor „villámháborút" kell elle­nük indítani. Ez esetben kerül előtérbe a nemspecifikus immunrendszer. Fő „ügynökei" a „speciálisan kiképzett" fehérvérsejtek, az úgynevezett makrofágok. Ezek mint ál­landó védőosztagok úgyszólván szemmel tartják a kór­okozó csírák behatolását és rövid úton felfalják azokat. Minél gyorsabban leküzdik a betolakodókat, annál ki­sebb a megbetegedés veszélye, azaz a gyulladás, fájdalom és egyéb panaszok jelentkezése.

Keskenylevelű és lángvörös kasvirág
(Echinacea anguslijolia és purpurea)

A gyógynövénygyógyászat egy sor olyan gyógynövényt ismer, amely pontosan a szervezet védekező funkciójá­nak erősítését eredményezi. A legismertebb ilyen gyógy­növény a kasvirág (Echinacea purpurea és Echinacea an- gustifolia). A legújabb kutatások eredményei alapján az Echinacea palliola-t is alkalmazzák. Bár ezek a növények nem tartoznak a népi gyógyászat hagyományos gyógy­növényei közé, mivel csak viszonylag rövid idő óta ismer­tek, mégis sok mindent tudunk hatásmechanizmusuk­ról. Az utóbbi évtizedekben ugyanis nagyon intenzív ku­tatások folynak az Echinaceaval kapcsolatban.
A kasvirág Észak-Amerikából származik. Leveleit és gyökereit már az indiánok is felhasználták a legkülönbö­zőbb sérülések gyógyítására. Európában a kasvirág va­don nem terem, ezért sok kertben szép és mutatós dísznö­vényként nevelik. Virágai hosszú hónapokig díszlenek. Gyógyászati célokra is nagy mennyiségben termesztik. Hol a gyökerét, hol az egész növényt („herba") használják fel, ezekből alkoholos kivonatot készítenek (a hígított ki­vonat — tea — ehhez viszonyítva nem ad kielégítő ered­ményt).

Belső alkalmazás

A kasvirága nemspecifikus immunrendszert képes akti­vizálni és erősíteni. Mind az állatkísérletek, mind a klini­kai vizsgálatok bebizonyították, hogy az Echinacea gyökeréből és az egész növényből készített friss kivonat fokozza a fehérvérsejtek működését. Ezáltal gyakran sikerül betegséget megakadályozni vagy legalábbis az időtarta­lmát jelentősen lerövidíteni ill. a tünetek hevességét eny­híteni. Természetes hatású immunstimulánsként műkö­dik, amely indirekt módon hat a meghűléses fertőzések és megbetegedések esetében, miközben aktivizálja a test saját védőerőit. Éppen ezért fontos, hogy influenzás fertőzés esetében ugyanolyan gyorsan reagáljunk, és azonnal vegyünk be Echinacea cseppe­ket. Még jobb, hogy ha közvetlenül a megfertőződés előtt „csúcsformába" hozzuk a nemspecifikus immunrend­szert. Ha az irodában vagy a környezetünkben szipognak és prüszkölnek, ha az iskolából sok gyermek hiányzik vagy valamelyik családtagunk hirtelen időváltozáskor különösen levertnek érzi magát, a tiszta Echinacea-tinktúrát ajánljuk. Igen gyakran keverik a kasvirág-kivonatot más növényi tinktúrákkal és azt alkalmazzák egyéb homeopatikus készítmény-kombinációkban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése