Tegyük föl, hogy az érintetlen természetben csodálatosan illatozó növényeket gyűjtöttünk. Mit kezdjünk velük ezután? Ha nem használtuk fel őket frissen, akkor rendszerint megszárítjuk a növényeket. Ez a legkíméletesebb konzerválási eljárás, amelyet évezredek óta alkalmaznak. Bár a szárítással a növényből kivonjuk a vizet, a ható- és kísérőanyagok többsége mégis megőrződik. Magától értetődik, hogy a növények helyes szárítása nem is olyan egyszerű eljárás. A növényeket mindig száraz állapotban, tehát nem esős időben vagy harmattól nedvesen kell gyűjteni és árnyékban, levegős (szellős) helyen, 40 "C-nál nem magasabb hőmérsékleten kell szárítani. A közvetlen napsugárzás a növényeket kifakítja és a hatóanyagokat szétroncsolja, ezért a szárítási eljárás befejezése után a növényeket fényt át nem eresztő sötét üvegekben és tartályokban kell tárolni.
A növények legjobban egy kifeszített lenvászon kendő fölé helyezett, fából készült rostán száradnak. A növényeket lazán elteregetjük és legalább két naponta óvatosan átforgatjuk. Ez a módszer előnyösebb, mintha nyalábba kötve felfüggesztenénk őket. Ez esetben ugyanis a szárak és a levelek kissé mindig megnyomódnak, ezáltal sokkal lassabban száradnak, gyakrabban penészednek vagy nagyon csúnyák lesznek. Ha a növény már „zörgősre" száradt és érintésre könnyen széttörik, akkor kézzel, ollóval vagy késsel kb. 1 centis darabokra aprítjuk. Az apró virágok és levelek esetében ez a művelet elmaradhat, ugyanakkor a szárakat, amelyek nagyon gyakran igen keménnyé válnak, igen gondosan kell feldarabolni. Természetesen a papírvékony, gyönge virágszirmok gyorsabban száradnak mint a húsos levelek, gyümölcsök és a gyökerek. A gyökereket ajánlatos szárítószekrényekben vagy sütőben kezelni, ellenkező esetben a szárítási folyamat több hétig eltarthat és nő a penészedés veszélye. A szárított növények rendszerint két évig tarthatók el, ennyi ideig lehet őket frissnek nevezni. Ha véletlenül mégsem fogyott el az egész készletünk, a régebbi füvekből még kiváló gyógynövényfürdőt lehet készíteni. A drogokat (—szárított és felaprított gyógynövények) száraz állapotban, lehetőleg légmentesen záródó edényekben kell tárolni. A porcelánból, fából és fémből készült dobozok a legalkalmasabbak erre a célra. A legjobbak azonban a sötét üvegtartályok. A műanyagból készült edényeket nem ajánljuk, ugyanis az illóolajok reakcióba lépnek velük. Az aromatartó, többrétegű papírzacskók, amelyekben pl. a fekete teát, a kávét vagy a gyógyteákat árulják, szintén alkalmasak rövid idejű tárolásra. Ezeket azonban minden alkalommal igen gondosan le kell zárni.
A magunk gyűjtötte gyógynövények kezelésekor soha ne felejtsük cl a zacskókra, dobozokra ráírni a növény illetve a keverék nevét, valamint a „szavatossági idő" lejártát. Egy gyógyszerész valósággal halálos bűnt követ el, ha elfelejti ráírni egy edényre vagy dobozra, hogy az mit is tartalmaz. Aki tehát bizonyos mértékig önmaga gyógyszeresze akar lenni, mindig tartsa szem előtt ezt az alapvető szabályt! Ha mérlegeljük az idő- és munkaráfordítást, a helyszükségletet, a tapasztalat szerzésre fordított energiát, akkor kiderül, hogy a magunk állal gyűjtött, szüretelt gyógynövények szárítása, feldolgozása házilag nem kifizetődő.De ez is olyasvalami, amit az ember azért csinál, mert örömét leli benne, elszórakoztatja.
Természetesen sokat lehel tanulni is eközben. Ha csak felületes ismereteket akarunk szerezni a gyógynövények használatát, alkalmazását illetően, akkor mindez valóban „nem éri meg" a fáradtságot, hiszen mindenhol vannak kiváló gyógynövény-szaküzletek. A patikákban, drogériákban biztosan a legjobb minőség szerezhető be. Az itt forgalmazott gyógynövényeket ugyanis a legszigorúbb ellenőrzésnek vetik alá mind a minőség, mind a támlás tekintetében. Emellett a gyógyszerészek szakszerű tanácsadással is szolgálnak, s felhívják a figyelmet az esetleges mellékhatásokra is.
A növények legjobban egy kifeszített lenvászon kendő fölé helyezett, fából készült rostán száradnak. A növényeket lazán elteregetjük és legalább két naponta óvatosan átforgatjuk. Ez a módszer előnyösebb, mintha nyalábba kötve felfüggesztenénk őket. Ez esetben ugyanis a szárak és a levelek kissé mindig megnyomódnak, ezáltal sokkal lassabban száradnak, gyakrabban penészednek vagy nagyon csúnyák lesznek. Ha a növény már „zörgősre" száradt és érintésre könnyen széttörik, akkor kézzel, ollóval vagy késsel kb. 1 centis darabokra aprítjuk. Az apró virágok és levelek esetében ez a művelet elmaradhat, ugyanakkor a szárakat, amelyek nagyon gyakran igen keménnyé válnak, igen gondosan kell feldarabolni. Természetesen a papírvékony, gyönge virágszirmok gyorsabban száradnak mint a húsos levelek, gyümölcsök és a gyökerek. A gyökereket ajánlatos szárítószekrényekben vagy sütőben kezelni, ellenkező esetben a szárítási folyamat több hétig eltarthat és nő a penészedés veszélye. A szárított növények rendszerint két évig tarthatók el, ennyi ideig lehet őket frissnek nevezni. Ha véletlenül mégsem fogyott el az egész készletünk, a régebbi füvekből még kiváló gyógynövényfürdőt lehet készíteni. A drogokat (—szárított és felaprított gyógynövények) száraz állapotban, lehetőleg légmentesen záródó edényekben kell tárolni. A porcelánból, fából és fémből készült dobozok a legalkalmasabbak erre a célra. A legjobbak azonban a sötét üvegtartályok. A műanyagból készült edényeket nem ajánljuk, ugyanis az illóolajok reakcióba lépnek velük. Az aromatartó, többrétegű papírzacskók, amelyekben pl. a fekete teát, a kávét vagy a gyógyteákat árulják, szintén alkalmasak rövid idejű tárolásra. Ezeket azonban minden alkalommal igen gondosan le kell zárni.
A magunk gyűjtötte gyógynövények kezelésekor soha ne felejtsük cl a zacskókra, dobozokra ráírni a növény illetve a keverék nevét, valamint a „szavatossági idő" lejártát. Egy gyógyszerész valósággal halálos bűnt követ el, ha elfelejti ráírni egy edényre vagy dobozra, hogy az mit is tartalmaz. Aki tehát bizonyos mértékig önmaga gyógyszeresze akar lenni, mindig tartsa szem előtt ezt az alapvető szabályt! Ha mérlegeljük az idő- és munkaráfordítást, a helyszükségletet, a tapasztalat szerzésre fordított energiát, akkor kiderül, hogy a magunk állal gyűjtött, szüretelt gyógynövények szárítása, feldolgozása házilag nem kifizetődő.De ez is olyasvalami, amit az ember azért csinál, mert örömét leli benne, elszórakoztatja.
Természetesen sokat lehel tanulni is eközben. Ha csak felületes ismereteket akarunk szerezni a gyógynövények használatát, alkalmazását illetően, akkor mindez valóban „nem éri meg" a fáradtságot, hiszen mindenhol vannak kiváló gyógynövény-szaküzletek. A patikákban, drogériákban biztosan a legjobb minőség szerezhető be. Az itt forgalmazott gyógynövényeket ugyanis a legszigorúbb ellenőrzésnek vetik alá mind a minőség, mind a támlás tekintetében. Emellett a gyógyszerészek szakszerű tanácsadással is szolgálnak, s felhívják a figyelmet az esetleges mellékhatásokra is.
A hagyományos gyógyászat nagyszerű kiegészítője. Nagyon sok gyógyszer okozta mellékhatástól megkíméljük a szervezetünket a gyógynövények használatával. Az érfal erősítők szőlőmagból, a májgyógyszerek máriatövis-magolajból készülnek, és hosszasan sorolhatnám. Miért kell a gyógyszerekkel terhelni a szervezetünket és pénztárcánkat, amikor a környezetünkben rengeteg természetes, klinikailag igazolt gyógyító hatású növény és gyümölcs van.
VálaszTörlésA hagyományos gyógyászat nagyszerű kiegészítője. Nagyon sok gyógyszer okozta mellékhatástól megkíméljük a szervezetünket a gyógynövények használatával. Az érfal erősítők szőlőmagból, a májgyógyszerek máriatövis-magolajból készülnek, és hosszasan sorolhatnám. Miért kell a gyógyszerekkel terhelni a szervezetünket és pénztárcánkat, amikor a környezetünkben rengeteg természetes, klinikailag igazolt gyógyító hatású növény és gyümölcs van.
VálaszTörlés