2010. augusztus 24., kedd

Fertőzéses megbetegedések és a láz

Lázcsökkentés természetes úton

Ha az alapos meghűlést láz is kíséri, ezt az inaktív elhárítórendszer pozitív jeleként kell értékelni. Hiszen a láz a test egyik legfontosabb és leghatásosabb elhárító reakciója. A testhőmérséklet 1,2 vagy 3 "C-kal történő emelkedé­se megsemmisíti a vírusokat és a baktériumokat és ezzel mintegy beindítja a gyógyulási folyamatot. Éppen ezért teljesen fonák dolog a láz „lenyomása"! A biológiai rákterápiában gyakran mesterségesen hoznak létre lázas álla­potot, hogy az immunrendszert aktivizálják. Izgatott apák és anyák követeltek lázas gyermekeik számára erős hatású lázcsillapító szert. Ezzel azonban inkább csak a maguk dolgát könnyítik meg, (éjszakai nyugalmuk zavartalanabb lesz,) a gyermeknek nem tesznek ezzel jót! Az ilyen szer csak hátba támadja a gyermek vé­dekező rendszerét, hiszen pl. a csecsemők és a kisgyere­kek még éppen védekező erejük megszerzésének folya­matában vannak.

A lábszárborogatás

Ha aláz 40°C fölé emelkedik, feltétlenül orvost kell hívni, mivel a nagyon magas láz az egész szervezet számára túl­ságosan megerőltető. A régi módszer segítségével, a láb­szárborogatással is csökkenthetjük a lázat anélkül, hogy a szervezet öngyógyító képességét akadályoznánk. Két ki­sebb lenvászonkendőt langyos (állott) vízzel benedvesí­tünk és lehetőleg jó szélesen (bokától a térdig) becsavar­juk velük a „páciens" lábát. Erre egy száraz vászonken­dőt, majd egy frottír- vagy gyapjú törülközőt tekerünk. A beteg ne mozgassa a lábát eközben. A borogatást hagyjuk húsz percig a lábon — ennyi idő alatt rendszerint meg is szárad — majd az eljárást ismételjük meg. A lábszárbo­rogatást egyidejűleg mindkét lábon alkalmazni kell. Ha a láz lecsökken 38,5 C-ra, abba lehet hagyni a műveletet.

Folyadékpótlás lázas állapotban

A lázas betegnek nincs étvágya, viszont sok folyadékot kí­ván. A már ajánlott tea keverékeken kívül adjunk a beteg­nek mézzel ízesített csipkebogyóteát, egy pár csepp citromlével és mézzel dúsított csalánteát, vagy C-vitaminban gazdag gyümölcslevet (homoktövis-, meggy-, narancsle­vet). Melegen ajánlható még az egy-két pohárnyi  frissen ki­facsart reteklé, céklalé vagy karotta(sárgarépa)lé is. (A karottaléhez legyünk egy csöppnyi tejszínt vagy olajat, hogy a karotint a zsír megkösse és így könnyebben felszívódjon).

Táplálkozás akut fertőzéses megbetegedések esetén

Ami az akut fertőzés alatti táplálkozást illeti, hosszú ideig tartotta magát az az elv: „együnk, hogy ismét erőre kap­junk". Ma már tudjuk, hogy az étvágytalanság szerveze­tünk egyik igen bölcs reakciója. A test ugyanis minden erejét a betegség leküzdésére koncentrálja és önmagától „böjtre" kapcsol. Akkor vagyunk okosak, ha ezt az ét­vágytalanságot mint a szervezet energiamegtakarító in­tézkedését fogjuk fel és nem terheljük fölöslegesen olyan feladatokkal, mint pl. az ételek megemésztése.

Táplálkozás a lábadozási szakaszban

Ha a szervezet már túljutott a legsúlyosabb állapoton, magától kezdi kívánni a friss salátát, gyümölcsöt, zöldsé­get. Ezek az élelmiszerek tartalmazzák mindazokat a vi­taminokat és ásványi sókat, amelyekre a szervezetnek feltétlenül szüksége van; ezek serkentik ballasztanyagaikkal az emésztést. Mihelyt a beteg általános közérzete javul, rögtön adjunk méregtelenítő teákat. Egy kis darab valódi lépesméz elfogyasztása is fontos anyagokat (enzimeket, vitaminokat, hormonokat) juttat a szervezetbe.

Javallatok a testhőmérséklet emelésére

Ha egy meghűlés láz nélkül zajlik, nem árt, ha a szerveze­tet átmeneti túlmelegítéssel támogatjuk a kórokozók ellen vívott harcában. Ehhez három jó módszer kínálkozik: a szauna vagy gőzfürdő, az ún.Schlenz-féle fürdő és, a frissítő lábfürdő. A különféle gyógynövény adalékos szaunát és gőzfürdőt már évezredek óta ismerik a különböző né­pek (eszkimók, finnek, indiánok, japánok stb.). Manap­ság, ugyanúgy mint egykoron, a test edzésére és a meghűléses megbetegedések kisegítő kezelésére alkalmazzák. Ha a szaunában használt főzetet a kakukkfű, zsálya, fe­nyőtű, törpefenyőtű illóolajaival gazdagítjuk, akkor ezek az illóolajok közvetlenül halnak a felső légutak „meggyötört" nyálkahártyájára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése