2010. augusztus 27., péntek

Meghüléses betegségek természetes kezelése III

Krónikus hörghurut

A bronchitis is könnyen krónikus betegséggé válhat, ha nem kúrálják ki alaposan. Az olyan gyermekeknek, akik éveken keresztül hajlamosak a köhögésre, többnyire je­lentős javulást eredményez, ha huzamosabb ideig a he­gyekben vagy a tengernél tartózkodnak. Az idősebbeket és persze különösen a dohányosokat gyakran krónikus bronchitis — az ún. „öregkori köhögés" — kínozza. Az ilyen páciens minden reggel hosszú „köhögő-koncertet" rendez: addig köhög, amíg a nagyon sűrű nyálka fel nem oldódik, és az ember „tisztára" nem köhögi a tüdejét.
Ezekben az esetekben különösen jól bevált a tavaszi kankalin virágából és gyökereiből készített tea, vagy az ánizsmagból és izlandi zuzmóból összeállított keverék. Az utóbbi teánál az ánizs termését forrázás előtt fel kell törni. A kankalinteához egy kávéskanálnyi virágot egy csésze (150 ml) hideg vízben összekeverünk, majd a keveréket felforraljuk. Öt percig áll­ni hagyjuk, ezután rögtön iható. Csak a kankalinra aller­giások nem fogyaszthatják. Mindkét teából napi két-három csészével kell inni.

Torokgyulladás, rekedtség, gégegyulladás

A meghűléses betegségek és torokfertőzések gyakori kísé­rője az angina, amely — különösen nyeléskor — torokfá­jásban nyilvánul meg. A garatmandulák pírja és megduzzadása, esetenként gennyesedése jelzi a tüneteket. Kísérő tünetei: nyomásérzékenység, az állkapocsszeglet­ben lévő nyirokcsomók megnagyobbodása és megkeményedése, gyakran láz is. A fájdalom gyakran átsugárzik a fülekbe, és nem ritkán középfülgyulladás kíséri. A fül, az orr és a garat amúgy is a legszorosabb kapcsolatban van egymással, hiszen a fej- és nyaktáji nyirokcsomókkal együtt az ún. első védőgyűrűt alkotják. A szó szoros értel­mében ezt úgy kell elképzelnünk, mint egy erődítmény külső sáncát: ha a támadókat — a betegség csíráit a sáncon feltartóztatják és legyőzik, akkor megszűnik a veszélye annak, hogy azok más szervekbe behatoljanak. A külső nyirokgyűrű tehát nagyon fontos feladatot lát el.

Nyakborogatás

Ha a torokgyulladást izzadás és láz kíséri, a nyakboroga­tást ajánlhatjuk. Lenvászon kendőt hideg vízzel benedve­sítünk majd kicsavarjuk és lehetőleg nem túl szorosan a nyak köré tekerjük. Efölé meleg gyapjúsálat teszünk. Húsz-harminc perc múlva levesszük a megszáradt kö­tést. Az eljárás pontosan ugyanaz, mint a lábszárboroga­tás esetében. Ezek a borogatások nagyon hatásos ingerterápiák, s nap­jában többször alkalmazhatók. Mindazonáltal súlyos angina esetén feltétlenül szigorú orvosi felügyeletre van szükség.

Zsálya
(Salvia officinalis, Salvia montana)

A zsályának több faja van, gyógyászati célokra elsősor­ban az orvosi vagy kerti zsálya, és a he­gyi zsálya alkalmas. Ezt a régi gyógynö­vényt valószínűleg még a rómaiak hozták a földközi-ten­geri országokból, az Alpokon át Közép-Európába. Mára középkorban termesztették és nagyra becsülték gyógyhatása miatt. 1688-ban egy 414 oldalas vastag könyv je­lent meg Európában, amely kizárólag a zsályát tárgyalta.

Belső alkalmazás

A rekedtség és a torokgyulladások különböző válfajainak (laryngitis, pharyngitis, angina) gyógyítására választott szerünk az orvosi vagy kerti zsálya (Salvia officinalis). Szórjuk forró vízbe a zsályalevelet, s hagyjuk öl percig áll­ni. Ha lehűlt kissé, egy csészényi teával öblögessük a torkunkat (gargarizálás). A garatban fellépő kellemetlen összehúzó érzés (amire különösen a gyermekek panaszkod­nak) enyhíthető, ha a teát fele-fele arányban zsályalevél­ből és kamillavirágból készítjük. A toroköblögetést egy­két óránként meg kell ismételni, különben nem használ. Még egyszerűbb, ha a zsálya és kamilla kivonatából előál­lított kész öblítő oldatot használjuk. A toroköblögetések közepette zsályapasztillák is enyhíthetik a fájdalmat.
A felnőttek, akik azért már mégsem félnek egy radiká­lis kúrától, hígítatlan vagy csupán kissé hígított svédkeserűvel gargarizálhatnak. Ez a kúra gyorsan segít.
Az orvosi zsálya elsősorban illóolaja révén fejt ki gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatást. A szájban és a garatban lévő nyálkahártyák gyulladásainak, vala­mint a fogíny gyulladásának ellenszere. A foghús vérzése, a foghússebek és a protézis nyomása alatt keletkezett fel­dörzsölések zsályateás öblítéssel gyógyíthatók. Jó szolgá­latot tesz a zsályás szájvíz a kellemetlen szájszag meg­szüntetésében is.
Emellett a zsályát gyomor- és bélhurut esetén felfúvó­dásgátló és görcsoldó szerként is használják. A fél órával az étkezés előtt, naponta több alkalommal fogyasztott csészényi zsályatea nagyon hatásos és gyorsan segít. Min­denesetre csak szükség esetén szabad inni, máskor nem ajánlatos. Fontos szerepe van a gasztronómiában is. A friss zsályalevéllel készült olasz spagetti különlegesség, házunk kedvenc étele. A zsálya nagyon jól meghonosít­ható a kertben.

Mályva
(Malva negleeta, Ma Iva sylvestris)

A kereklevelű mályvát népiesen papsajtnak is hívják, mi­vel bimbói és termése kis kerek sajtra hasonlítanak. Több mályvafaj kedvelt kerti dísznövény. Vadontermő fajai is szép rózsapirosak, s gyakran keresik az ember közelségét, mivel tápanyagokban gazdag talajt igényelnek. Könnyen gyűjthető leveleit és virágát (alkalmanként az egész nö­vényt) használjuk fel.

Belső alkalmazás

A mályva olyan gyógynövény, amely a száj- és garatüreg, valamint a felső légutak nyálkahártyáit gyógyítja. Sok nyálkaanyagot tartalmaz és ezzel mint egy védőréteggel bevonja a gyulladt szövetet. Ha csak mályvateát iszunk magában, jól érezzük ennek a száj- és garat üregünkre gyakorolt enyhítő hatását. Önmagunknál és másoknál gyakran tapasztaltuk, milyen csodálatosan segít a mályva megvastagodott hanggal és rekedtséggel kombinált gyulladás gégegyulladások esetén. A mályvatea fogyasztása és a mályvateás öblítés különösen akkor nyújt gyors segítsé­get, ha ezeket a tüneteket a hangszalagok túlerőltetése váltotta ki. Ezért mindazok, akik hosszabb ideig sok em­ber előtt beszélnek, valamint az énekesek fellépéseik előtt, fogyasszanak mindig mályvateát.
ínfúzum elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy ne forró vizet használjunk, hanem a leveleket és a virágokat egy éjszakán át langyos vízben áztassuk, hogy a gyógyhatású növényi nyalkát ne pusztítsuk el!
Hasonló hatást fejt ki a mályvatea a gyomor és a belek gyulladásba jött nyálkahártyáira (gyomornyálkahártya­gyulladásnál, bélgyulladásnál, gyomor- és nyombélfekélynél kísérőterápiaként alkalmazható. Még a kemény székrekedés is megszüntethető a nyálkaanyagot tartalmazó tea segítségével.

Középfülgyulladás


A meghűlés következtében fellépő fülfájás a legtöbb eset­ben középfülgyulladástól (Otitis média) ered. Érdekes megemlíteni, hogy azt először mindig az ágyban érezzük, amikor nyugodtan fekszünk, vagy elalvás előtt, néha az éjszaka kellős közepén. A fájdalmak oly hevesek lehet­nek, hogy nem kell csodálkozni azon, ha a gyermekek ke­servesen panaszkodnak, a csecsemők pedig ide-oda hányják-vetik a fejüket. Ilyen panaszok esetében több al­kalommal egészen meglepő sikereket értünk el mikor a fájó fület svédcseppekkel borogattuk. Az első ilyen éjsza­kai szükséghelyzetben magunk is szerfölött kételkedtünk abban, vajon derék svéd keserűnk képes lesz-e most is segíteni? Megfelelő gyógyszer híján (mert az ilyesmi persze mindig utazáskor történik, szállodában vagy kem­pingben!) nem volt más választásunk, mint a svédcseppet kipróbálni. Másnap reggelre átütő erejű volt a siker. A fájdalmak egész egyszerűen elmúltak. A gyulladás persze még nem szűnt meg teljesen, a heves fájdalmakkal járó állapoton azonban úrrá lettünk.
A középfülgyulladás hagyományos házi szere a hagy­más zacskó, amit finomra vágott hagymával megtöltve a fülre helyezünk vagy a frissen főtt és szétnyomott burgo­nyából készült „krumplis borogatás". Noha mindkettő nagyon hatásos, de miután a svédcseppes borogatást lé­nyegesen egyszerűbb elkészíteni, ezért azt részesítjük előnyben.
A középfülgyulladás további kezelése céljából a boro­gatásokat az éjszaka folyamán ajánlatos többször megis­mételni. Jó, ha napközben néhány csepp orbáncfűolajat csepegtetünk a fülbe. A gyulladást elsősorban belülről kell gyógyítani kasvirágcseppek, gyógyító fürdők stb. ré­vén. A fülfájást nem szabad fél­vállról venni. Bár a házi gyógynövénypatika segít, mind­azonáltal orvossal is meg kell tanácskozni a dolgot, és az orvosi ellenőrzést legalább addig biztosítani kell, míg a gyulladás komplikációk nélkül meg nem szűnik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése