2010. augusztus 24., kedd

Tea receptek tavaszi kúrához

A tisztításról, salaktalanításról és méregtelenítésről szóló fejezetet néhány általunk legjobbnak tartott „tavaszi kúra"-recepttel zárjuk. Természetesen bölcs dolog ezeket a teákat az év bármely szakában fogyasztani, ha az ember úgy érzi, hogy szüksége van rájuk.
A böjtös tea olyan keverék, amit különösen ajánlunk bármely gyógydiétához. Mivel koplaláskor a vérnyomás és a vérkeringés sokszor átmenetileg kissé labilissá válik, a keverékhez galagonyát adtunk, hogy kiegyenlítsük ezt a hatást.
Ebből a teából naponta öt csészével kell fogyasztani.

Böjtös tea

galagonyalevél virággal    21 g
csalánlevél                      19 g
zsurló                             18 g
feketeszeder-levél          16 g
máriatövismag                13 g
aranyvessző                   11 g
búzavirágszirom               2 g

Fogyókúrázók számára speciális teát alakítottunk ki, amely kísérőként minden súlycsökkentő diétával kombi­nálható. Nagymértékben és természetes módon mente­síti a szervezetet a víztől, anélkül, hogy a legkevésbé árta­na neki, ami kémiai készítmények esetében gyakran elő­fordul. Különösen akkor, ha a fogynivágyók visszaélnek a használatukkal. A következő tea fogyasztása során is gon­doljanak arra, hogy ez sem tekinthető fogyókúrás csoda­szernek. Nem lehet megkerülni azt a pszichológiai tényt, hogy a test csak akkor bontja le lerakódott zsírfölöslegét, ha kevesebb táplálékot vesz fel, mint amennyit felhasznál.

Fogyókúrás kísérő tea

nyírfalevél                20 g
málnalevél               20 g
kökényvirág            15 g
iglicegyökér             15 g
articsóka                 10 g
aranyvessző            10 g
csipkebogyó             5 g
köröm virágszirom    5 g

Ebből a teakeverékből is naponta öt csészényi fogyasz­tandó.

Akik személyes vagy egészségügyi okokból szeretné­nek süiyfólöslcgüklől megszabadulni, azok számára el­engedhetetlen, hogy a szervezetüknek segítsenek abban, hogy az ne csak a felhalmozott zsírsejttömegeket, hanem a bennük lerakódott mérgeket és anyagcsere-salakanya­gokat is lebonthassa és kiválaszthassa. Óvatos, ám haté­kony, állandó serkentés nélkül a renyhévé váll anyagcsere nem képes ezt a munkát elvégezni. Közismert, hogy a fo­gyókúra sikere lényegében attól függ, sikerül-e a szerve­zet általános megtisztítását, áthangolását és felélénkítését és ezzel pszichikai fellendítését is elérni.
A következő tea mindazok számára ideális, akik kötelességüknek érzik szervezetük állandó tisztítását. Adagolása: 3—5 csésze naponta.

Vértisztító tea

gyermekláncfű (gyökér és levelek)        26 g
málnalevél                                            21 g
csalánlevél                                           19 g
nyírfalevél                                            18 g
bodzavirág                                           13 g
körömvirágszirom                                  2 g
búzavirágszirom                                     1 g

Ez a pompás tavaszi tea különösen akkor hatásos és jóízű, ha friss gyógynövényekből állítjuk össze.
A tisztátalan bőr is a vértisztításjavaliati körébe tartozik. Ismeretes, hogy intenzív kölcsönhatás van egyfelől a ve­sék, másfelől a bőr és a nyálkahártyák között. A tisztátalan bőrnek és a krónikus bőrbetegségeknek belső okai vannak, és a külsőleg használt kenőcsök révén legfeljebb  enyhíthetők, de nem gyógyíthatók. A bőrmegbetegedés önmagában az anyagcsere kóros állapotának szimptó- májaként fogható fel, és gyakran gyógyul a kiválasztó szervek — a máj és a vesék - serkentése révén.

Bőrbetegségek és tisztátalan bőr elleni tea

csalánlevél                                             15 g
zsurló                                                    15 g
arany vessző                                         15 g
gyermekláncfű (gyökér és levelek)         15 g
fehér árvacsalán virága                          10 g
réti legyezőfű                                        10 g
közönséges galaj                                   10 g
csipkebogyó                                           5 g
körömvirágszirom                                   5 g

Ebből a teából több héten keresztül napi három-öt csé­szényit kell inni.

A pattanás a tisztátalan bőr egyik gyakori jele, amennyiben különleges eset, hogy a hormonháztartás ki­egyensúlyozatlanságán alapul. Ezért a kamaszkor elmúl­tával ugyanúgy fokozatosan eltűnik, ahogyan jött. Mégis szeretnék erre is egy teakeveréket ajánlani:

Pattanás elleni tea

palástfű                           40 g
fehér árvacsalán virága    30 g
vadárvácska                   30 g
Ha több héten keresztül napi két-három csészével isznak e teából, bőrük állapota szemmel láthatóan javulni fog.

A bőrbetegségek és a bőrképződés zavarainak legtöbb esetében lényeges javulás érhető el, ha táplálkozásunkat létfontosságú friss növény- és gyümölcsfogyasztásra állít­juk át, vagy ha hosszú lejáratú vértisztító kúrát tartunk.
Azoknak a szerencsés embereknek, akik szennyeződésektől mentes kerttel rendelkeznek, azt ajánljuk, hogy az egyszerű tavaszi növényeket termesszék. Legtöbbször elegendő, ha nőni hagyják őket, mint a „gyomot", és az­tán friss állapotban használják fel a vértisztító teák készí­téséhez. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy májusban és júniusban menjenek ki reggel a kertjükbe, tépjenek itt- ott leveleket a csalánból (kesztyűben!), a nyírfáról, a sze­dercserjéről, szakítsanak le néhány galagonya- és bodza­virágot. A keverék naponta kissé változhat. „Termésüket" tegyék egy korsóba, öntsék le forró vízzel, és hagyják há­rom, maximum öt percig állni. Ezután pompásan illato­zó, aromás teát nyernek, ami valóban élénkítő, „megtisz­títja" és megfiatalítja önöket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése