2010. augusztus 23., hétfő

Az immunrendszer aktivizálása

További módszerek az immunrendszer aktivizálására

A meghűléses betegségeket és influenzás fertőzéseket ál­talában nátha, torokfájás, rekedtség, köhögés, valamint általános fáradtság- és levertségérzés jelzi. Különösen a gyerekeknél ehhez még fülfájás (középfülgyulladás) is já­rul; gyakran kíséri az előbbi tüneteket alacsonyabb — magasabb láz.
Az ellenállóképesség fokozására az Echinacea-cseppek mellett még sok egyéb gyógynövény és ke­zelési mód is lehet, amely ugyanezt a célt szolgálja. Mindenekelőtt a teakeverékeket ajánljuk, de a különböző teák gyógynövényfürdők is jótékony hatásúak.

Meghűlés elleni tea I.

csipkebogyó (maggal együtt)                  20 g
bodzavirág                                            15 g
kamillavirág                                           15 g
hársfavirág                                            15 g
földiszeder-levél                                    10 g
zsályalevél                                             10 g
fűzfakéreg                                             10 g
hibiszkuszvirág                                        5 g

A II. számú meghűlés elleni tea különlegesen finom és ezért gyermekek számára nagyon alkalmas. Egy teáska­nál méz még fokozza a hatást. A tea gyulladásgátló és iz­zasztó hatású.

Meghűlés elleni tea II.         

hársfavirág                 20 g     
ökörfarkkóró-virág    20 g     
bodzavirág                 20 g     
csipkebogyó              20 g     
kakukkfű                   20 g    

Külsőleg alkalmazható módszerek

Ha valakinek hideg időben átnedvesedik a lába s úgy érzi, hogy teljesen átfagyott, időről-időre megborzong, nos, ebben az esetben egy forró hársfavirág- vagy bodzavirág-fürdő valóságos jótétemény. A fürdőhöz a két növényt összekeverjük és ebből egy csészényit lobogva forró vízzel le­forrázunk. 10 percig állni hagyjuk; a növényi infúzumot mosdótálba vagy lábmosó-medencébe öntjük és meleg vízzel addig öntjük fel, hogy a víz lábikráig érjen. Ezután tíz-tizenöt percre a lábunkat a fürdővízbe tesszük. Majd lábunkat megszárítjuk és meleg gyapjúzoknit húzunk rá.
A lábrellex-terápiából tudjuk, hogy a talpunkon rendkívül érzékeny pontok találhatók, az úgynevezett reflexzónák, amelyeket talpmasszázzsal és hőingerléssel lehet stimulálni, s amelyek energetikailag a test összes szervé­vel szoros kapcsolatban állnak. Ezért aztán nem csodál­ható, hogy az immunrendszert stimuláló növények a tal­pon keresztül igen effektíven hatnak a szervezetre, gyak­ran hatásosabban, mint a tea. Az ideális a kettő kombiná­ciója: lábfürdő közben igyunk meg két csésze mézes bodzavirág-hársfavirág teát. Mindkét növény erősen izzasztó hatású. Ennél a két módszernél a természetes kiválasz- tó mechanizmus (izzadás) ösztönzése a döntő. Testün­ket a fürdő és a tea után tehát helyezzük nyugalmi álla­potba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése