Ami bennünket a gyógynövény gyógyászatban a kezdet kezdetén a legjobban megragadott, kétségkívül a növények saját kezű gyűjtése volt. Ha magunk gyűjtjük a növényeket, nemcsak azt tanuljuk meg, hogyan lehet egyiket megkülönböztetni a másiktól, Ennél sokkal többről van szó.
Gyűjtsük magunk és így ismerjük meg a gyógynövényeket!
A saját gyűjtés arra kényszerít bennünket, hogy a lehető legpontosabban érzékeljük és megfigyeljük a természettel. Minden gyógynövénynek megvan a maga tipikus előfordulási helye, amely a talaj minőségtől, az ásványi anyagok összetételétől, a nedvességtől és szárazságtól, a tengerszint feletti magasságtól, a fény- és árnyékviszonyoktól, a terület hasznosításától és egyéb tényezőktől függ. A gyapjúsás például — amely hagyományos köhögés elleni szer — elsősorban ősi, érintetlen láp vidéken nő. A közvetlen mellette elterülő szántóföldön már nem találja meg a megfelelő lét feltételeket és nem tenyészik. A sárga tárnicsot — kiváló májbetegség elleni szer — csak az 1500—2000 m magasan fekvő hegyi réteken lehet meg találni. A korpafű szintén magas fekvésű helyeken burjánzik, de kizárólag tűlevelű erdőkben, ahol a vastag tű- ruházat sok árnyékot ad. Mihelyt kopaszra irtanak egy erdős területet és a napsugarak akadálytalanul érik a talajt, a korpafű azonnal eltűnik. Ennek a növénynek a tökéletes ellentéte a kakukkfű, amely jól bevált köhögés elleni szer. Sok napfényt igényel. Ilyenkor dúsan virágzik és intenzíven ontja illatát. A legtöbb nagy illóolaj tartalmú gyógyfű napfény kedvelő növény; mind illatuk, mind gyógyhatásúk lényegében az illóolajban rejlik és csak intenzív nap sugárzás hatására fejlődik ki. Akadnak olyan növények is, amelyek még azt is elviselik, ha ember vagy állat lábbal tapos rajtuk. Ilyen például a lándzsás útifű, amely kimondottan az ember járta utakon nő, de megtalálható a házak előtti kertekben és a kaszálókon is. A mezei katáng gyakran a poros útszéleken tenyészik- Mindkét növény a német elnevezését az emberhez közeli előfordulási helyéről kapta.
Minden gyógynövénynek megvan a maga jellegzetes termő helye; ha tehát magunk gyűjtjük a növényeket, helyek megtanuljuk, hogy a tájat ilyen szemszögből is nézzük.
Magaslatok és lejtők, völgyek, vízfolyások, ereszkedők, hegyoldalak, erdők, legelők, mezsgyék, fa csoportok — mindez a hozzáértőnek már messziről elárulja, hogy milyen gyógynövényeket találhat ott. Ha ismerjük őket, még a mozgó autóból is megállapíthatjuk, hol, milyen növény tenyészik.
A természet ilyen intuitív átélése és érzékelése minden bizonnyal az élet legszebb és legértékesebb dolgai közé tartozik, A növényzetet természetesen nem elszigetelve érzékeljük, hanem a vadon élőállatokkal, rovarokkal, kövekkel, vizekkel együtt. Ha a szabadban járkálunk, szinte úgy érezzük mintha állandó felfedező úton lennénk: valamit mindig megtapinthatunk, megszagolhatunk, megízlelhetünk és ez soha nem válik unalmassá.
Ha valaki maga gyűjti a növényeket, saját tapasztalatai alapján tanulja meg a velük való bánásmódot is. Egy növényt minden érzékszervünkkel érzékelünk és ezáltal intuitíve fogjuk fel tulajdonságait, karakterét. Így kialakul a gyógynövények iránti érzék, amelynek a gyógynövények
elméleti tanulmányozása mellett olyan gyakorlati haszna is van, hogy később a konkrét személy esetében helyesen tudjuk a gyógyfüvet számára kiválasztani, vagy össze tudunk állítani egy recepturát.
Minden általunk vezetett gyógynövény gyűjtő túra alkalmával azon fáradoztunk, hogy az embereket a természet intenzív megfigyelésére ösztönözzük. Az utunkba kerülő növényeket minden érzékszervünkkel érzékelnünk kell: szemünkkel, orrunkkal, kezünkkel, bőrünkkel, nyelvünkkel (ez persze veszélyes lehet, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban). Sok ember már teljesen elfelejtette ezt. Különösen az Egyesült Államokban döbbentünk meg gyakran, sőt csodálkoztunk is, hogy az embereknek milyen kevés kapcsolatuk van az őket körülvevő természettel. Nem ismerik a természetet, hiszen soha nem járnak gyalog, még kevésbé utaznak falura, vidékre. Hogy is szerethetnék akkor a természetet? Mi, németek, szerencsére átvettük elődeink azon jó szokását, hogy sokat sétálunk az erdőkben, a folyópartokon. A túrázás, úgy mint valamikor, most is népi sport öregnek és fiatalnak egyaránt.
A kezdő gyógynövény gyűjtőnek azonban semmi esetre sem szabad szakmai irányítás nélkül, könnyelműen és meggondolatlanul megkóstolni és gyűjteni a növényeket! Sok mérgező bogyó van, amelyek nagyon csábítóan néznek ki, s persze vannak olyan virágok és gyökerek is, amelyek halálosan mérgezőek. Tehát igen biztosnak kell lennünk a dolgunkban, ha a természetben vadon tenyésző gyógynövényeket gyűjteni akarjuk.
A növények hasznosítható részei és a begyűjtés ideje
Nagyon fontos tudnunk azt is, hogy a növény mely részei gyógyhatásúak, ennél fogva melyik a megfelelő begyűjtési idő.
Sok gyógynövénynél az egész növényt felhasználják, Az egész vagyis az összes föld feletti részt. A patikusok ezt „herba" növény néven ismerik, ami „növényt" jelent. Ha tehát a későbbi fejezetek receptjeiben fagyöngyről vagy közönséges aranyvesszőről lesz sző, ezen mindig a „herba" értendő. Ha nincs megadva, hogy levél vagy virág, akkor minden esetben a „herbát", (az egész fold feletti részt) értjük. Sokféle gyógynövénynek csak a virágait szüreteljük. A gyógyszerész szaknyelvben ezt „nos" vagy „llores" néven ismerjük. Mindkét esetben az optimális szedési idő akkor van, amikor a növény éppen hogy elkezd virágozni. Ugyanis ekkor éri el vitalitásának csúcspontját. Ilyenkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Igen gyakran a gyógynövényeknek csak a leveleit használják fel. A latin elnevezés: „folíum" vagy „fólia". Sok tavaszi növénynek pl. a gyermekláncfűnek, a nagy csalánnak vagy a nyírnek, amelyek salátának, fűszernövénynek vagy vértisztító kúrára is alkalmasak, a friss új levélkéit szedjük le, amikor még friss zöldek, tehát nem fejlődtek ki teljesen. Ekkor finom és gyönge az ízük, de már tartalmazzák mindazokat a fontos anyagokat, amelyekkel szervezetünket kitisztíthatjuk és salaktalaníthatjuk. Gyökerek Ha a gyógynövények gyökereit (latinul „radix") kell felhasználnunk, nagyon óvatosan kell eljárnunk. Gondosan kell kiásnunk őket, lehetőleg úgy, hogy ne sérüljenek meg. A gyökér egy darabját hagyjuk meg, hogy a növény tovább éljen és szaporodjon. A legjobb időpont erre az ősz vagy a kora tavasz, amikor a növény tenyészereje a föld alatt, a gyökerekben koncentrálódik. A magokat és a gyümölcsöket akkor szüreteljük, ha azok teljesen érettek. Ha valaki ismeri a különbséget az érett és az éretlen körte között, könnyen el tudja képzelni, mekkora lehet a különbség pl. a csipke bogyó hatóanyagainak és hatásának esetében, attól függően, hogy az érési időben vagy túl korán szedték le.
A növények népi elnevezése gyakran félreértésekhez vezet, mert azok nemcsak országról országra, nyelvről nyelvre változnak, hanem még egy adott körzeten belül is változhatnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése