2010. augusztus 28., szombat

A svédkeserű

A svédkeserű összetétele

Az ősreceptúrák és mai változataik jellemzője a különbö­ző gyógynövények és anyagok ismert kombinációja. Itt különösen érvényes az, hogy az egész több mint a részei, vagyis a kész gyógynövény-oldat hatásosabb, mint egyes különálló alkotórészei együttvéve.
Hiszen a növényi gyógyszerek esetében is abban van a „művészet", hogy olyan anyagokat kombináljunk egymással, amelyek elő­nyösen kiegészítik egymás hatását. A svédkeserű receptúrájában a drogok összetétele évszázadok során alakult ki.

Orvosi és erdei angelikagyökér (angyalgyökér)
(Angelica archangelica és Angelica silvestris)

A svédkeserű egyik legfontosabb összetevője az angelika­gyökér. Az angyalgyökér — ez a növény másik elnevezése — az ún. Amara aromatia csoportba tartozik. A gyógy­szerészek azokat a keserűdrogokat nevezik így, amelyek a keserű anyagok mellett illóolajokat is tartalmaznak. Ezek az anyagok, kiváltképp az angelikagyökér, serkentik a gyomor-, epe- és hasnyálmirigynedvek termelését és ki­választását, s egyúttal étvágyjavító hatásuk van. Ez a nö­vény az ernyősvirágzatúakhoz tartozik; ezeket a növé­nyeket gyakran nagyon nehéz megkülönböztetni egy­mástól.
Már előfordult, hogy az alkalmanként embermagasságúra megnőtt angelikát összetévesztették a rendkívül mérgező hatá­sú csomorikával. Ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket: ne szedjék egyedül ezt a növényt, még ha ismerik is azt!
Ide kívánkozik még, hogy gyökerének kiásása meglehe­tősen fáradságos munka; valamint nehézkes az angyal­gyökér hosszú távú tárolása is, mert a többi növénynél fo­gékonyabb a kártevőkre. A saját kiásást csak azoknak ajánljuk, akik az erős, csípős aromájú angelika illatot sze­retik és akik hajlandók naponta egy darabka gyökeret el­rágni az általános erősítés céljából — úgy, mint az ázsiai­ak a ginseng gyökeret.
Az angyalgyökér hazája Európa és Ázsia; főleg az északi régiókban nő. Bár vadon nálunk is fellelhető folyó­völgyekben, nyirkos erdőkben és réteken, orvosi célú fel­használásra és a likőripar számára (gyomorkeserű, keserű likőrök előállításához) a szükségletet nagyipari ter­mesztéssel biztosítják. Magánkertekben is tenyészik ár­nyékos, nedves helyeken.

Belső alkalmazás

A rossz emésztés minden tünete kezelhető angyalgyökérteával vagy -tinktúrával. Az angelika gyomorerősítő, bél­fertőtlenítő, görcsoldó és felfúvódást megszüntető hatá­sú. A teát legjobb hidegen elkészíteni: csészénként egy teáskanál drogot hideg vízbe szórunk, lehetőleg több órán keresztül állni hagyjuk, majd két percen keresztül felfőzzük, két percig ülepedni hagyjuk, végül leszűrjük. Az angyalgyökeret gyakran keverik más, gyomorra és emésztésre ható növényekkel.
Ha csak a gyökeret magában akarjuk felhasználni, vigyázzunk, nehogy túladagoljuk. Tartós felhasználásra ugyanis alkalmatlan. A helyes adagolás egy kúrához: na­pi háromszor egy csésze tea étkezések előtt vagy napi há­romszor 20 csepp tinktúra.

A svédkeserű egyéb alkotórészei

  • Az angelikagyökérhez hasonló hatású a szártalan bába­kalács (Carlina acaulis) gyökere, a svédkeserű kivonat másik fontos összetevője. Baktériumgátló tulajdonságú és a gyomorra hat. Emellett vizelethajtó hatása is van.
  • A citvorgyökér, másképpen kurkuma(Curcumazedoaria), is a gyomorsav és az epe kiválasztását serkenti.
  • Másik igen fontos keserű növény a rebarbara (Rheum palmatum). Gyökereit gyomor- és bélgyulladás eseté­ben használják, ezenkívül enyhe hashajtóként is használ­ható.
  • A mirha egy afrikai fafaj (Commiphora molmol) leve­gőn megszárított gyantája. Belsőleg bélfertőzések és puf­fadás esetén hat. Külsőleg vérzéscsillapító és fertőtlenítő szerként alkalmazható.
  • A tövises áloénak (Aloe capensis és ferox) a leveleiből nyert besűrűsödött levét használjuk. Ilyen formájában a béltevékenységet serkenti.
  • A manna a virágos kőrisből (Fraxinus ornus) nyert nedv, amely a friss levegőn megszárítva hasonlít a kana­dai juhar levére. A juharlevet a behasított kéregből nye­rik. A manna igen enyhe hashajtószer, amelyet még a kis­gyerekek és a csecsemők is jól tűrnek. Csökkenti a folya­dék felszívódását a vékonybélbe és így serkenti a bélmoz­gást.
  • Egy másik hashajtó hatású drog a hagyományos svédkeserű-receptúrában a szennalevél (Fólia sennac). A has­hajtó drogok hatása keserű anyagokkal kombinálva csak viszonylag kis mértékben érvényesül.
  • A sáfrány inkább fűszernövényként ismeretes. Rend­kívül drága fűszer, mert a Crocus sativus (jóféle sáfrány) virágainak csupán a bibéjét gyűjtik. Minden egyes virág­ból egyenként tépik ki (egy kg sáfrányhoz 70 000— 80 000 virágra van szükség). A gyomorra nyugtatóként és görcsoldóként hat.
  • A svédkeserű-elixír további komponense a theriak (Electuarium theriacale). Ez .egy olyan porkeverék, amely hétféle drogból és fűszerből készül (angyalgyökér, cimicifugagyökér, macskagyökér, fahéj, citvorgyökér, kardamomum, mirha).
  • A kámfort a mannához hasonlóan a kámforfa (Cinnamomum camphora) törzséből nyerik és vérkeringést fo­kozó hatása van.

Elkészítési mód

Hozzávalók:

10 gr aloe, 5 gr mirha, 0,2 gr sáfrány, 10 gr szennalevél, 10 gr. kámfor, 10 gr rebarbaragyökér, 10 gr kurkumagyökér, 10 gr theriak venezian, 5 gr bábakalácsgyökér, 10 gr angyalgyökér, 10 gr manna.

A füveket egy széles nyakú két literes tiszta üvegbe tegyük bele, és másfél liter 38-40 %-os gabonapálinkával, vagy gyümölcspálinkával öntsük fel. Két hétig napon vagy tűzhely közelébe tartsuk az üveget, majd szűrjük át kisebb tiszta üvegekbe. Érdemes mindig csak annyit leönteni amennyit épp felhasználunk, a többit hagyjuk állni a gyógynövény keveréken. Minél tovább áll a keverék annál hatásosabb.

Hogyan segíthet a svédkeserű?

Belső felhasználás

A tapasztalat azt mutatja, hogy a svédkeserű-elixír hatásos, régi értelemben vett „vértisztító" szer, amelynek for­galmazása hosszú ideig tiltott volt a hivatalos egészség­ügyben és gyógyászatban, mert „nem fért bele" a gyó­gyítás modern értelmezésébe. Gyakorlatilag azonban ugyanolyan jelentősége van ma is, mint régen.

A vértisztítási úgy lehetne definiálni, mint a szervezet megsza­badítását a fölösleges anyagcsere melléktermékektől és salak­anyagoktól azáltal, hogy hatást gyakorlunk az egész szervezet, a testnedvek, szövetek, sejtek anyagcsere funkcióira, összekap­csolva mindezt a nagy kiválasztószervek, a vesék, a máj és a be­lek működésének serkentésével.
Azok a gyógynövények, amelyeket a népi gyógyászatban vértisztító szerekként ismernek, pontosan megfelelnek ezeknek a feladatoknak. Aktivizálják az anyagcsere folya­matokat, fokozott méregtelenítő tevékenységre serkentik a májat és egyidejűleg fokozzák a vesék és a belek kivá­lasztó működését. A svédkeserű kivonat tökéletesen meg­felel ennek a sokoldalú elvárásnak. Ez világosan kiderül alkotórészeinek és azok hatásainak felsorolásából is.

A gyakorlat azt is bebizonyította, hogy a svédkeserű kúraszerű szedésével jelentősen csökkenteni lehet mind a reumatikus fájdalmakat, mind a levertséget, kedvetlensé­get, fáradtságot. Nem véletlenül kezdte a svédkeserű új karrierjét öngyógyító szerként, — vagyis olyan gyógy­szerként amelyet a páciens maga vásárol, bízva abban, hogy jó tapasztalatokat szerez és azokat továbbadhatja, — s nem pedig gyógyszerként, amelyet az orvos ír föl. Reumatikus fájdalmak esetében, általános salaktalanításhoz és allergiás tünetekkor a szervezet „áthangolásához" évente két alkalommal hat-nyolc hetes kúrát ajánlunk.
A svédkeserű használatával az emésztési zavarok tüne­tei is elmaradnak vagy csak enyhén jelentkeznek. Ezek a tünetek: telítettségérzés, puffadás, nyomásérzet a has­ban, hasgörcsök, szorulás, émelygés, gyomorégés, ét­vágytalanság, bizonyos ételektől való undorodás (pl. a zsírtól), alkalmanként heves fejfájás étkezések után. Mi­vel a gyomor, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vé­konybél és a vastagbél igen szoros kölcsönhatásban van­nak, minden emésztőszerv és mirigy esetében jelentkez­hetnek ilyen panaszok. Egy szerv működésbeli zavara máris hatással van a többire. Ezen szervek tökéletlen mű­ködése következtében keletkeznek a panaszok, a táplá­lékkínálattól függően váltakozó erősséggel és súllyal. Az eredmény végül is az emésztőenzimek nem megfelelő mennyisége és minősége. Emellett jelentős tényező még a pszichikai igénybevétel és a stressz, amely a nőknél sok­kal gyakrabban okoz panaszokat mint a férfiaknál.
Az emésztési zavarok svédkeserűvel való kezeléséről készült egy klinikai tanulmány. Ez nemcsak azt igazolta, hogy az említett tünetekkel jelentkező diszpepsziát (—emésztési zavar) a svédkeserű kivonattal csökkenteni lehet, hanem azt is, hogy a készítménynek nincs mellék­hatása és jól emészthető. A helyes adagolás: reggel, dél­ben és este étkezés előtt egy teáskanálnyi mennyiség, ha valaki nehéz ételt fogyasztott vagy túl sokat evett, nem árt bevenni étkezés után egy-két teáskanálnyi elixírt.
Egy korty svédkeserű garantálja az éjszakai nyugal­mat.
A svédkeserű, nevéhez híven, valóban extrém módon keserű. A német Gyógyszerkönyv irányelvei alapján a „keserű értéke" 1000. Összehasonlításképpen: a frissen kifacsart articsókalé „keserű értéke" mindössze 30. Ép­pen ezért tanácsos a svédkeserűt egy csésze gyógyteával, vízzel vagy gyümölcslével hígítani.
A javaslatunk: egy pohár narancslé két teáskanálnyi svédkeserűvel. Ez olyan ízű, mint a Campari-Orange — a pompás longdrink!
A belső alkalmazás egyetlen ellenjavallata (kontraindikáció) a hasmenés. Ebben az esetben valóban fontos, hogy azonnal ab­bahagyjuk a svédkeserű szedését, különben a hasmenés csak fokozódhat. A hasmenésre egyébként is hajlamos emberek le­gyenek nagyon óvatosak az adagolással. Adott esetben a napi egy teáskanálnyi kivonat az optimális számukra.

A svédkeserű külsőleg is alkalmazható. Hi­hetetlen sikereket érhetünkünk el ilyen módszerekkel; minden­hol, ahol lokális behatárolt gyulladást kell kezelni, a svédkeserű beválik: leszárítás formájában vagy boro­gatásként alkalmazva. Szúnyog- vagy rovarcsípés fertőt­lenítésére és hűsítésére elegendő a csípés helyét egy kevés kivonattal leszárítani. Ugyanezt az eljárást alkalmazzuk az ajkakon lévő lázhólyagok vagy gennyes szőrtüszőgyulladás, gennyes bőrkiütések esetében is. Egy nap leforgása alatt eltűnnek a hólyagok. A bárányhimlőnél is az a ta­pasztalat, hogy a svédkeserűvel történő kezelés után a hólyagocskák gyorsabban bevarasodtak.
A rovarcsípé­sek esetében igen fontos a gyors reagálás. A svédkeserű nyomókötést a lehető leggyorsabban kell a szúrás helyére rögzíteni. Ha a méreg már szétterjedt a szövetekben és az fájdalmas duzzadást okozott, tovább tart ugyan a felszí­vódás, de a folyamat abbamarad.

47 megjegyzés:

  1. Végre egy érthető és terjedelmes leírás a svéd-
    keserűről. Eddig mindenki Maria Treben könyvéből
    idézett.

    VálaszTörlés
  2. fantasztikus..mindent megtudtam amit tudni akartam róla..talán csak 1 valamit nem....szavatossági ideje van-e neki??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az üvegen amiben vannak a cseppek rajta kell legyen a lejárati ideje

      Törlés
  3. szerintem nincs szavatossága mivel alkoholban van
    én is nagyon örültem ennek a cikknek megfogom csinálni.
    arra lennék kiváncsi, hogy teának is ugyanezek az összetevői vajon ?
    mindenkinek jó egészséget kivánok

    Tisztelt Hölgyem / Uram ! - kérem szépen a válaszát a treecsik@gmail.com-ra küldeni, hogy a teának is ugyanezek az összetevői

    Üdvözlettel : Fruzsi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Fruzsi!

    A teával kapcsolatos kérdésére nem tudok egyértelmű választ adni, ugyanis a tinktúra összetevőinek kivonása alkohollal történik. A tea viszont a vízben oldódik. Ha többet megtudok a témával kapcsolatban, email-ben értesítem, illetve kiegészítem az információkkal a bejegyzésem.

    VálaszTörlés
  5. A svédkeserű és a svédcsepp egy és ugyanaz?

    VálaszTörlés
  6. a leiras a Theiss könyböl származik...

    VálaszTörlés
  7. A Svédkeserű valóban kiváló szer lehet. Szeretném megtudni, hogy van-e valaki, aki hajlamos volt a hasmenésre mégis alkalmazta a Svédkeserűt, és milyen eredménye volt. Sok ember küzd hasmenéssel is, nem csak székrekedéssel. Jó lenne, ha nekik is használható lenne a Svédkeserű.

    Vagy van-e valakinek ötlete arra, hogy hasmenéssel küzdő betegek hogyan használhatnák a Svédkeserűt. Megköszönném, ha valaki adna erre megfelelő információt.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok,én azt szeretném kérdezni,hogy véralvadásgátlo szedése mellett is lehet a svédkeserüt inni?köszi
    vica,2012 augusztus 24

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Én csak egy véleményt szeretnék a svédcseppel kapcsolatban megosztani. Apósomnak aki sajnos nem híve az egészséges táplálkozásnak és nagyon önromboló életet él, egy utóbbi vérvizsgálat alkalmával mérhetetlen magas koleszterin szintet állapítottak meg. Kérésemre kezdte el naponta fogyasztani a svédkeserűt,(alkoholmentes változat eredeti Maria Treben) persze nem nagy lelkesedéssel.A legutóbbi eredménye egy üveg elfogyasztása után tökéletes koleszterinszintet mutatott.El lehet képzelni a döbbenetet. Erre felbuzdulva már az egész család ezt issza, a koleszterinszintre kiírt gyógyszerre már nincs szükség. Magunkon tapasztaljuk a svédkeserű jótékony hatásait! Mindenkinek csak ajánlani tudom, még ha csak egy kúra erejéig is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg tudnád írni, hogy hol lehet megvenni az erdeti Maria Treben svédcseppet?
      Köszi: Laci

      Törlés
    2. miert a Dr.THEISS-TOL NEM UGYANAZ? KOSZONOM.... JUDIT

      Törlés
  10. Szia!
    Találtam egy nagykereskedelmi oldalt,és ott olvastam erről a fajta svédcseppről.Utána kérdeztem a helyi bioboltba, akik még azelőtt nem is hallottak róla, de megrendelték és hamar meg is kaptam!
    Az oldal címe: www.mariatreben.hu

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!

    Arra szeretnék választ kapni, hogy az alkoholmentes svédkeserű, valóban jó-e szürkehájog kezelésre és ha igen, hogyan kell alkalmazni?

    VálaszTörlés
  12. Még van egy nagyon fontos ellenjavallat a szedésére. Mivel magas az alkoholtartalma, alkoholbetegeknek nem szabad szedniük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit a mariatreben.hu oldalon árulnak, az alkoholmentes.

      Törlés
    2. A mirha közömbösíti az alkoholt, ezért is tartalmazza többek között. Az eredeti kézirat ezt az infót tartalmazza is, miszerint a részeg embert egy evőkanál azonnal kijózanítja. Ezt teszteltem is. Nos, amit meg a magyarországi boltban-boltokban árulnak, az nem az eredeti recept alapján készül (és ezzel a kijelentésemmel nem szeretném leminősíteni a terméket, csak nem az, ami:)). Mindenkinek ajánlom a Dr. Braun patikáját ha nem akar nyűglődni a készítéssel, ott maga a por is kapható. A fél literes eredeti kis svédkeserű kb 4500 forint (15 Euro). Szívesen viszek Magyarországra tavasszal-nyáron, mindenféle haszon nélkül. Ha valaki meg maga szeretné a növényeket összegyűjteni, a mirha aranyáron mozog, több összetevője meg elérhetetlen, illetve szigorúan védett növény. Jó egészséget Mindenkinek!

      Törlés
    3. Én szeretnék kérni legalább 1 liter eredeti kis svédkeserűt, ha még lehet és szeretném megkérdezni,hogy mennyibe kerül maga a por. A lányom Grazban dolgozik, de ott nem kapott eredeti kis svédkeserűt. Hol található a Dr. Braun patikája? Bécsben? Nagyon megköszönném, ha a p1r0@vipmail címemre tudna válaszolni, a telefonszámomat is megadnám az egyszerűbb egyeztetés végett.Várom válaszát. Boldog új évet kívánok 2016-ra! Balláné Piroska

      Törlés
    4. Tiszteletem!

      Én is szeretnék rendelni Svéd keserűt, célt találni, hogy találok rendelési lehetőséget Magyarországra. Kérem szépen a válaszokat az elektronikus levélcímemre küldje/küldjék daczipalbalazs.allas@gmail.com!

      Tisztelettel
      Daczi Pál

      Törlés
  13. Már régen szeretném elkészíteni a Maria treben-féle svédcseppet, de sajnos sehol nem kapok az összetevőkből jó párat. Az itthon kapható,elméletileg eredeti svédcsepp alkoholmentes, így szkeptikus vagyok vele, mivel az igazi a receptjében gabonapálinkával van elkészítve kizárólag. Meg tudná mondani valaki, hogy hol lehet megtalálni a szükséges összetevőket? Ezenkívül szintén régóta keresem az aranypimpó vagy vérontó pimpó nevű gyógynövényeket, egy gyógytea keverékhez. ha valaki tud, kérem segítsen! Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Szeretnék további információt adni, de kellene egy email cím, melyben bővebb információt adhatnék.Nagyon szívesen segítek, mert tudok is:)
      Éva

      Törlés
    2. Az alkoholmentes svédkeserű, amit itthon lehet kapni, ugyan úgy készül mint az alkoholos, változat. Az alkoholt utólag vonják ki belőle.

      Törlés
    3. Svédkeserű gyógy- és fűszernövény keveréket, ami Maria Treben receptje alapján összeállított itt lehet megvásárolni: www.mariatrebenpatikaja.hu

      Törlés
  14. Szeretnék megosztani egy másféle pozitív tapasztalatot a svédcseppel kapcsolatban: műtét utáni hegre borogatásként használom, nagyon szépen gyógyul tőle a sebem, láthatóan szereti a bőröm. Használok mellé körömvirág balzsamot is, hogy ne irritálja a bőrt. Mindkettőt a mariatreben.hu oldalon rendeltem, nem olcsók, de nem akartam a véletlenre bízni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is pozitív tapasztalatot szereztem a svédkeserű használata során a mariatreben.hu oldalon vettem. Igaz hogy, alkoholmentes, de nekem a betegségem miatt ez volt a legmegfelelőbb:), különben sem iszom alkoholt.
      Továbbá én kipróbáltam a bojtorjángyökér sampont( hullott a hajam és nagyon gyenge volt), de a használata után( nekem kb.4-5 mosás után)erősebb lett.
      Igaz, hogy nem olcsó, de nekem bejött!



      Törlés
    2. Azt sampont hol kapta nekem os hullik robixxx7@gmail.com

      Törlés
  15. hasznalhato-e kulsoleg vagy egyidejuleg belsoleg is- ovsomor eseten??? Ha valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban kerem irja meg. Koszonom szepen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyunak nem volt otthon semmi, amivel kezelhette volna az övsömör okozta kellemetlenséget. De volt otthon svédkeserű. Gondolta ártani nem árthat és kipróbálta. Kellemes meglepetés érte, pár nap alatt megszüntette a problémáját. Azóta azt használja. Ő csak kívülre használta. De valószínű hatásosabb, ha kívül belül alkalmazzák.

      Törlés
  16. Tudna valaki segíteni abban,hogy hol szerezhetem be az összes hozzávalót? Ma találtam meg ezt az oldalt a neten,talán itt sikerül infót szereznem,mert a pécsi herbáriákban nem árulnak mindent,ami ehhez kell.
    Margó

    VálaszTörlés
  17. Meg tudja valaki mondani, hogyan lehet elkészíteni a kis svédkeserű alkoholmentes változatát? Pálinka helyett vízzel készül?
    Előre is köszönöm!
    Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zita! Semmiképpen nem vízzel!!!! Az alkoholmentes változatnál is alkohol a vivőanyag, tehát ugyan úgy indul a készítése, mint az alkoholosnál. Az alkoholt utólag vonják ki belőle. Hogy hogyan, ezt csak a gyártó tudja!

      Törlés
  18. A svédcsepp gyógynövénykeverékét ma már Magyarországon is árulják. Megrendelhető a www.gyogynovenyek.boltaneten.hu oldalon, ott van egy rövid leírás a készítésére vonatkozóan is.

    VálaszTörlés
  19. Aloéból lehet bármilyet használni szerintetek, ha nincs tövises?

    VálaszTörlés
  20. Szeretnék segítséget kérni, hogy honnan tudom megrendelni az összetevőket ?
    Előre is köszönöm a választ :)

    Ingrid
    hingrio@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell külön-külön keresgélned, mert megveheted a www.mariatrebenpatikaja.hu oldalon a kész keveréket. :)

      Törlés
    2. Ami sajnos nem azonos az eredeti összetevőkkel, illetve sok minden más is van abban a 72 grammban, más összetevők rovására. Be tudja mindenki szerezni az eredetit, még postaköltséggel is olcsóbb mint ez, főleg ha többet rendel.

      Törlés
    3. De hol lehet beszerezni?

      Törlés
  21. Szeretném tudni ha nagyot halóknak jó -e , és hogyan alkalmazzuk ? Köszönöm .

    VálaszTörlés
  22. http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/svedkeseru_krem/900143

    VálaszTörlés
  23. Sziasztok! Hasnyálmirigy gyulladásra próbálta e valaki a svéd keserűt?

    VálaszTörlés
  24. Viszont étvágyat csinál,úgyhogy sajnos eléggé hízlal....

    VálaszTörlés
  25. Szeretném megkérdezni hogy az eredeti Maria Treben svédkeserű receptjében szereplő összetevőket hol tudom beszerezni, mert sajnos elakadtam! Találtam ugyan egy 72 grammos porkeveréket, de nem tudom mennyire "eredeti". Megköszönöm,ha valaki tudna segíteni!

    VálaszTörlés
  26. Hello,Lajos vagyok Tmesváról,Románia.Hogyan tudnék hozzá jutni a gyógynövény Elöre is köszi.

    VálaszTörlés
  27. Férjem dializált vesebeteg.Kérdésem a következő:borogatással beindítható e a vese?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maria Treben könyvében olvastam amit itt is meg lehet találni http://www.mariatrebenpatikaja.hu/gyogynovenyek/erdei-aranyvesszo-solidago-virga-aurea-7.html
      a vesebetegségre különböző jó dolgok.

      Törlés
  28. Fül zúgásra jó .e?

    VálaszTörlés