2011. február 4., péntek

Szívre ható gyógynövények

Szívbetegségek


Napjainkban a szívbántalmak, arterioszklerózis (az artériák elmeszesedése) szívinfarktus különösen aktu­ális, mivel nálunk az infarktus az egyik leggyakoribb ha­lálozási ok. Míg a századfordulón a halálesetek 4 százalé­kát okozták szív- és érrendszeri megbetegedések, addig ma ez a szám több mint 50 százalékra rúg! Az akut szívbetegségek veszélyessége folytán ennek a területnek feltétlenül az orvos hatáskörében kell marad­nia.Szívbántalmak esetén az öngyógyításnak csak akkor van jogosultsága , ha a szakorvos egyértelműen kizárta a panaszok orga­nikus eredetét. Ám ebben az összefüggésben mégis nagy figyel­met érdemelnek a gyógynövények mint olyan eszközök, amelyek a szívinfarktust előidéző okok vagyis a véredényrendszer lassan fokozódó érelmeszesedéses elváltozásai megelőzésére szolgálnak.  

A szívizomgyengeség és a szívritmuszavarok könnyebb eseteire a természetgyógyászat egy kitűnően bevált növényt tud ajánlani.

Galagonya

(Crataegus oxyacantha és C. monogyna)

A galagonya zsenge fehér virágaiból és leveleiből szíverősítő teát készítenek, de érett piros bogyóit is felhasználják alkoholos kivonatok és egy sor egyéb gyógyszer előállításához. A növény más német népnyelvi elnevezései („bozóttövis", „sövénytövis") arra utalnak, hogy a cserje többnyire kertekben vagy a szántóföldek mezsgyéin nő, vadon vagy termesztett formában. Ősszel a madarak kedvtelve fogyasztják bogyóit.
 
A galagonyát a nép a „szív kenyerének" is hívja, ami azt fejezi ki, hogy olyan fontos a szívnek, mint a testnek a mindennapi kenyér. A róla írott növénymonográfia rögzíti a természetgyógyászat azon felismeréseit, hogy gyenge szívműködés esetén a galagonya erősíti a szívet és enyhíti a szívtáji nyomás és szorongás érzését. Különösen ideális szer idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén, amikor a szívkoszorúerek meszesedés folytán beszűkülnek, a szívizom nem kap megfelelő mennyiségű vért, aminek következtében működésképtelenné válik. Jelei: alkalmankénti szívszorongás és szívidegesség, szívdobogás, szorító érzés a mellben, nehézlégzés, gyors elfáradás fizikai igénybevétel esetén. Az előzőekkel szinte mindig együtt járó további tünet a magas vérnyomás. Naponta két-három csésze galagonyalevélből és -virágból készült tea kellőképpen megerősíti az öreg szívet, és ezzel párhuzamosan a vérnyomást is csökkenti. Ez az oka annak, hogy számos geriatrikonban — az idősebbek fizikai és szellemi teljesítőképességét serkentő gyógyszerben — megtalálható a galagonya.

Ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el, a galagonyateát hosszabb ideig kell alkalmaznunk. Számos klinikai vizsgálat szerint a tünetek észrevehető javulása kb. hat hét múlva következik be. A tea hónapokig és évekig iható anélkül, hogy bármiféle negatív mellékhatások lépnének fel.

Szívgyengeség, öregkori csökkent szívműködés, szívritmuszavarok, angina pectoris, keringési és vérnyomászavarok esetén gyakran alkalmazzák a galagonyát homeopatikus egyedi vagy kombinált gyógyszerként is. A szív erősítésére kiválóan alkalmazható a galagonya a lábadozás időszakában vagy műtétek után, a más módon keletkezett szívkárosodásoknál is, például azoknál, amelyeket súlyos fertőző betegségek váltottak ki. Ajánljuk tehát mindenkinek, akinek már volt infarktusa, hogy a galagonyatea vagy -tinktúra sürgősen legyen a „szívügye". Ilyen esetekben a tea nemcsak az utókezelés gyógyszere, hanem egyúttal a további infarktusok megelőzésének hatásos eszköze is. Akkor is galagonyát kell szedni, ha elkerülhetetlen, hogy valamilyen szívglikozidot írjon fel az orvos.
Ha tehát ezen az úton csökkenteni lehet a nehéz szívgyógyszerek mellékhatásait, akkor ezt mindenképpen meg kell tennünk.

A naponta nagy igénybevételnek kitett, erős stresszhatás alatt álló fiatalok számára is a galagonya a megfelelő orvosság a későbbi károsodások megelőzésére. Az infarktusveszély által leginkább fenyegetett 40 éven felüli menedzser, aki felelősségteljes állást tölt be, keveset mozog, folyton dohányzik és ehhez még egyoldalúan is táplálkozik, megelőzés céljából feltétlenül igya meg a maga napi egy-két csésze galagonyateáját!


Stresszre hajlamosoknak különösen ajánlható az a teakeverék, amelyben a galagonyához gyöngyajakfüvet és idegnyugtató növényeket — citrom- és orbáncfüvet — adunk.

Szívtea

galagonya (levél és virág)    44 g
orbáncfű                            16 g
fagyöngy                           16 g
gyöngyajakfű                     13 g
citromfűlevél                       8 g
rózsaszirom                        3 g

Erre a keverékre az ún. ideges szív is nagyon jól reagál. Itt olyan emberekre gondoljunk, akiknél az időjárás változás, az izgalom és a túlfeszítettség ideges szívpanaszokat, nyugtalanságot és heves szívdobogást vált ki. Nekik ajánlható a következő szívcsepp, amely négy különböző növényi tinktúrából áll:

Szívcseppek

Spiritus Melissae Comp.            20 g
(citromfű-eszencia)

Tinctura Valerianae aethcrae     10 g
(macskagyökérolaj)

Tinctura Menthae piperitae        10 g
(mentatinktúra)

Tinctura Crataegi                     10 g
(galagonyatinktúra)

Szükség esetén kevés vízzel 20—30 cseppet veszünk be belőle. Azonnali enyhülést hoz.

Ilyen esetekben még a levezető hideg vizes eljárások is segítenek: benedvesített mosdókesztyűvel hűvös borogatást rakunk a szívtájra vagy a lábunkat három percre hideg vízbe helyezzük, aztán erősen szárazra dörzsöljük. Vagy kezünket hideg víz alá tartjuk, vagy három percig fürdetjük egy hideg vízzel teli mosdótálban. Ezek a hideg vizes eljárások mind nagyon frissítő hatásúak. Magas vérnyomás esetén nem alkalmazhatók!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése