2011. február 4., péntek

A magas vérnyomás

Egy további baj, amely az ipari országokban a természetellenes életmód következtében egyenesen népbetegség lett, és amely elsősorban az idősebbeket sújtja, a magas vérnyomás (hipertónia). Kialakulásában nyilvánvalóan a több évtizedes helytelen táplálkozás játssza a döntő szerepet. Ezért gyógyítását nagyban elősegíti a sószegény, vegetáriánus táplálkozásra való átállás.A magas vérnyomásban szenvedők rendszerint teljesen rabjai vérnyomásértékeiknek, és tökéletesen figyelmen kívül hagyják, hogy a hipertónia önmagában nem betegség, hanem a szervezetnek egy másik csodálatraméltó kiegyensúlyozó mechanizmusa. A szervezet ugyanis minden eszközzel arra törekszik, hogy a vér a hajszálerek és a szövetek között az anyagcserét a kívánatos mértékben biztosítsa, hogy a sejtek és szövetek táplálkozása és működőképessége ne kerüljön veszélybe. Ha a hajszálerek sejtfalai „érelmeszesedés" következtében kevesebb vért eresztenek át és a vér megsűrűsödik, a szervezet fokozza a vérnyomást. Ez életbevágóan szükséges és bölcs intézkedés. Ha ezt a folyamatot a hipertónia elleni gyógyszerekkel elért tüneti vérnyomáscsökkentés révén megakadályozzuk vagy befolyásoljuk, akkor veszélyes módon beleavatkozunk a célirányos, életfenntartó szabályozási folyamatokba. Ehhez járulnak még a szintetikus vérnyomáscsökkentők káros mellékhatásai, amelyek a szédüléstől és kábultságtól kezdve májkárosodásokon és vérképelváltozásokon keresztül a fejfájásig és a görcsös állapotokig terjednek.
 
A hipertónia nem mérgező és szelíden gyógyító ellenszere a galagonya és a fokhagyma. A galagonyánál a vérnyomáscsökkentő hatást a tudomány a növény cholin és acetilcholin nevű droganyagainak tulajdonítja. Régen ismeretes, hogy a zsenge fokhagyma meg tudja akadályozni az érelmeszesedés következtében fellépő elváltozásokat és a vér megsűrűsödését. Vadon termő rokona, a medvehagyma is hasonló hatású, és mindkét növény nagyon ajánlható az idősebbek számára. Az eredmény szempontjából döntő fontosságú, hogy eleget fogyasszunk belőle! Együnk naponta egy-két gerezd fokhagymát ! Sok olyan készítmény van, melyek segítségével elkerülhetjük a kellemetlen fokhagymaszagot.
 
A Fokhagymával ellentétben a fagyöngy és a pásztortáska viszont két olyan növény, melyek megítélésében a tudomány és a népi gyógyászat véleménye között mély szakadék tátong.
 
Fagyöngy
(Viscum album)

A fagyöngy nagyon sajátságos növény, melyet régi kultuszokról és mágikus szokásokról szóló legendák fonnak körül. Örökzöld félélősködő, elsősorban lombos puhafákon nő. Magját a madarak megeszik, majd kiválasztják, s a mag így kerül át más fákra anélkül, hogy valaha is érintkezne a talajjal. Ma a karácsonyi fagyöngy használat Angliából származó szokásában a kelta fagyöngykultusz nyomait fedezhetjük fel.
A tapasztalat azt igazolja, hogy a fagyöngyből készített tea csökkenti a magas vérnyomást, s ezáltal megszünteti a szédülést és a vér fejbe tolulását.

A tudomány már 1907 óta számtalan gyógyszerészeti és klinikai vizsgálatot végzett a fagyönggyel kapcsolatban, ám máig sem talált megfelelő magyarázatot a fagyöngytea hatására. .Noha a fagyöngyben sok vérnyomáscsökkentő hatású anyag van, a tudomány álláspontja szerint ezek csak intravénás injekciókban hatásosak, „mivel a szájon át történő bevitel esetén a gyomor-, és bélcsatornában vagy nem reszorbeálhatók, vagy elpusztulnak (viscotoxin és acetilcholin)". 

Pásztortáska
(Capsella bursa pastoris)
Érdekes módon ugyanez vonatkozik a pásztortáskára is. A gyógyszerészet ennél a növénynél is úgy találta, hogy a fő hatóanyagok olyan szerves nitrogénvegyületek (cholin, acetilcholin, tiramin), amelyek már igen csekély koncentrációban az idegrendszeren keresztül szabályozzák a vérnyomást. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint ezek az anyagok csak akkor hatásosak, ha injekcióban adják be őket, nem pedig ha teában kerülnek az emésztőcsatornába. A népi gyógyászat viszont olyan képességet tulajdonít a pásztortáskának, hogy kiegyensúlyozó és szabályozó hatást fejt ki az öreg szívre és a vérnyomásra, függetlenül attól, magas-e az, vagy alacsony.

Emellett ez a szerény kis növényke kitűnő szer mindennemű vérzés csillapítására.

Vérnyomásszabályozó tea
galagonya        40 g
fagyöngy         30 g
pásztortáska    30 g
 
Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy mind a fagyöngyteát, mind a vérnyomásszabályozó keveréket hidegvizes áztatással kell elkészíteni.

Ennek egyik oka, hogy a fagyöngy nagyon kemény — majdnem mint egy gyökér —, a másik pedig az, hogy a forróvizes áztatás magas hőmérséklete mellett a fontos droganyagok elpusztulnának; a harmadik pedig az, hogy megint más anyagok túlzott mértékben feloldódnának. Egy negyed liter hideg vízbe két teáskanál gyógyfüvet teszünk, egy éjszakán át (azaz 8—12 óráig) állni hagyjuk, másnap reggel ivóhőmérsékletre melegítve éhgyomorra fogyasztjuk.
Napi két csésze az optimális mennyiség. A széles körben elterjedt véleménnyel ellentétben a bogyóitól megtisztított fagyöngy bizonyíthatóan nem mérgező, túlzott adagolása azonban gyomor- és bélbántalmakat okozhat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése