A hagyma
1919-ben,
amikor az influenzajárvány megölt több millió embert (valószínű az
USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy
megpróbáljon segíteni a járvány megállításában.
Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges.
A feleség közölte, hogy egy edényben
hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és
kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában
megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a
mikrobát, így tartva a családot egészségesen.
A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.
Egy másik eset: Egy illetőnek
tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét végét levágta, majd az egyik végét
felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és
a beteg paciens mellé helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete
lett a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát,
és utána jobban érezte magát.
A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!
Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes.
A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma
bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon
mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást
és ételmérgezést okoz (nem okozhat!)
A romlott majonézes hagymás krumpli sem a majonéztől romlott!
A vöröshagyma áldásos hatásáról
A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék
családjába tartozik. Az étkezési vöröshagyma számos fajtája
megtalálható a piacokon és üzletekben. A vöröshagyma igen sok értékes
ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium,
nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2.
B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin is. Már az ókori
görög és római történetírók is feljegyezték használatát, de a vikingek
körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek számított.
Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma
olyan értékes, mint egy egész patika". Az idők során felfedezték, hogy a
hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a
tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai
hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában
valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.
Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítunk majd három
evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt
percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük majd naponta
3-5 evőkanállal fogyasszuk.
Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy
felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. A hagyma
eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak egészségünkre.
Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig
vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a
lábas fölé hajolva inhaláljunk.
Torokfájás esetén
Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre
darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe
helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. Ebből naponta több
alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.
Izületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és
gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel
két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A
pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd
nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve a
beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.
Álmatlanság ellen
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.
Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk.
Migrén
Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.
Hajhullás
Néhány szem hagymát igen apróra vágunk,
vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással
hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután
jöhet az alapos hajmosás.
Szemölcs
A hagymát feldaraboljuk, meghintjük
sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át, míg levet ereszt. Ezzel a lével
naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.
Hagymareceptek
A friss hagyma kiváló és olcsó téli
vitaminforrás, bár kevesen szeretik a nyers hagymát. A következő
receptek segíthetnek abban, hogy "dugjuk el" ezt az egészséges
zöldséget ételeinkben.
Májkrémes hagymasaláta
Két keménytojást apróra feldarabolunk,
egy fej hagymát igen apróra felkockázunk. Egy doboz jó minőségű
májkrémet elkeverünk diónyi vajjal, majd hozzá adjuk a hagymát és a
kockára vágott keménytojást, majd ezt is elkeverjük. Amennyiben
szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal, uborkaszeletekkel kiváló
vacsora, zsúrkenyérszeletekre helyezve vendégváró finomság,
sörkorcsolya. 10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a sárgájukat
óvatosan kiszedjük a fél tojásokból, a tojásfehérjéket félretesszük. A
sárgáját villával összetörjük, majd hozzá adunk egy tejbe áztatott
zsemlét, jól kinyomkodva, és villával összetörve, igen apróra vágott
hagymát, diónyi vajat, kevés sót, borsot, pirospaprikát és annyi
majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát kapjunk, valamint egy fél
evőkanál tejfölt. A keveréket simára keverjük majd a tojásfehérjékbe
visszatöltjük. Egy tálon úgy helyezzük el a tojásokat, hogy a domború
felük legyen felül. A maradék sárga tölteléket 1,5 dl tejföllel
elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük. Hűtőben jól
lehűtjük, hidegen tálaljuk.
Kedvenc hússaláta
Majonézt ízlés szerint tejföllel
elkeverünk, sóval, borssal, kevés pirosarannyal ízesítünk. Ebbe
belekeverünk apróra vágott sonka, sajt, paradicsom szeleteket és az
igen apróra vágott hagymát. Lehűtve pirítóssal, vagy zsúrkenyérrel
tálaljuk.
Hagymás csirkesaláta
Sült csirkecombot lehűtve apróra
szeletelünk. Sóval, borssal ízesített majonézes tejfölös dresszinget
készítünk, majd beletesszük az apróra vágott hagymát, a csirkehúst, és
apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú uborkát. Lehűtve,
pirítóssal tálaljuk.
Rántott hagyma
Egy nagy hagymát két-három karikára
vágunk. Lényeges, hogy a szeletek vastagok legyenek. Ezt lisztbe,
tojásba, zsemlemorzsába forgatva bebundázzuk, majd forró olajban
néhány perc alatt aranybarnára sütjük. Tejföllel, friss kenyérrel
tálalva kiváló eledel.
Öcsém láza napokig 40 fok körül volt, az antibiotikumok és semmi nem tudott segíteni rajta. Makacsul köhögött, a láza sem csillapodott, jártányi ereje sem volt. Egy hét után újabb orvost hívtunk hozzá, aki azt tanácsolta, hogy vöröshagyma teát igyon folyamatosan, ha másképp nem tud inni, akár kortyonként adagolva. Egy hét után Öcsém jobban lett, és teljesen meggyógyult.
VálaszTörlésEgyértelműen a vöröshagyma teának köszönheti a gyógyulását.
Magam is a hagymaimádók közé tartozom, és nyugotságot, jobb étvágyat,(és sok vitát a feleségemmel)okoz nálam..Sajnos szaga van.Antiszex okozó..
VálaszTörlés